Τον μοναχικό δρόμο του αγώνα επέλεξαν οι συνταξιούχοι

τον-μοναχικό-δρόμο-του-αγώνα-επέλεξαν-851206

Ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, που επέλεξαν να ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι, είναι μονόδρομος. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, που έχουν συμβιβαστεί με τα κακώς κείμενα, οι απόμαχοι της δουλειάς διαλέγουν τον δύσκολο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, όχι μόνο για να βελτιώσουν τη δική τους καθημερινότητα, αλλά και για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, προκειμένου να αποφασίσουν να πορευτούν στην ίδια διαδρομή.

Ο φετινός χειμώνας είναι ο δυσκολότερος την τελευταία δεκαετία. Το κύμα ακρίβειας, που σαρώνει την αγορά, ως επακόλουθο των εξωφρενικών ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, συρρικνώνει δραματικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και επιδεινώνει ακόμη πιο πολύ τις συνθήκες διαβίωσης για την πλειονότητα των νοικοκυριών.

Τα κυβερνητικά μέτρα για επιδότηση μέρους των αυξήσεων στο κόστος της θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος αποδεικνύονται ανεπαρκή και φαίνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου, που άρχισαν να φτάνουν στους καταναλωτές. Το ποσά, τα οποία καλούνται να εξοφλήσουν, είναι δυσβάσταχτα, χωρίς να έχει μπει για τα καλά ο χειμώνας. Μόλις την τρέχουσα εβδομάδα ο υδράργυρος υποχώρησε σε χειμερινά επίπεδα και το κρύο άρχισε να γίνεται αισθητό. Ηδη, οι πρώτοι λογαριασμοί προκαλούν σοκ στους καταναλωτές. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει από τον ερχόμενο μήνα και όσο θα διαρκεί ο φετινός χειμώνας.

Παράλληλα, οι ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά κάνουν ακόμη πιο ασφυκτικές τις συνθήκες για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, που καλούνται να αντιμετωπίζουν σαρωτικό κύμα ακρίβειας με τις πενιχρές μηνιαίες αποδοχές της μεταμνημονιακής περιόδου και με μοναδική ενίσχυση τα ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα.

Η καθημερινότητα των συνταξιούχων είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, πρέπει να καλύπτουν και το κόστος για τις φαρμακευτικές τους ανάγκες κάθε μήνα, ενώ πολλοί βοηθούν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Για τους περισσότερους η σύνταξη εξαντλείται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι συνταξιούχοι αποφασίζουν να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν την επιστροφή όσων τους αφαίρεσαν υπό το πρόσχημα των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέβαλαν στη χώρα οι δανειστές. Πρόκειται για δεδουλευμένα, που «ψαλιδίστηκαν» από τις συντάξεις και για κατοχυρωμένες κατακτήσεις, που σε μια νύχτα γκρέμισαν τα μνημόνια.

Το φιλοδώρημα των 250 ευρώ, που θα λάβουν τα φετινά Χριστούγεννα οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 400 και των 500 ευρώ, είναι μια ακόμη κοροϊδία για τους απόμαχους της δουλειάς. Διεκδικούν αυξήσεις στις συντάξεις τους και επιστροφή 13ης και 14ης σύνταξης, οι οποίες καταργήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει αποτέλεσμα από τον αγώνα των συνταξιούχων. Τουλάχιστον, όμως, οι ίδιοι προσπαθούν και αγωνίζονται για να βελτιώσουν τις ζωές τους. Οι πολίτες, που τους κοιτούσαν να πραγματοποιούν πορεία μέσα στο κρύο, χθες στο κέντρο του Βόλου, σε τι μπορούν να ελπίζουν, ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητά τους;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου