Οι απλήρωτες εφημερίες απειλούν το πρόγραμμα εμβολιασμών  

οι-απλήρωτες-εφημερίες-απειλούν-το-πρ-851206

Σε λίγες ημέρες θα δοθεί στους υγειονομικούς, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, το ειδικό επίδομα, το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ακόμη μια ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των γιατρών και των νοσηλευτών στη συνολική προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, οφείλονται στο ιατρικό προσωπικό των κέντρων υγείας, όπου επίσης δίνεται μάχη με την πανδημική κρίση, εφημερίες τεσσάρων μηνών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να βρίσκονται ένα βήμα πριν την επίσχεση εργασίας. Τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία των κέντρων υγείας; Αναστολή λειτουργίας των εμβολιαστικών μονάδων, τη στιγμή μάλιστα που το πρόγραμμα των εμβολιασμών επιταχύνεται και τα καθημερινά ραντεβού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα και τη σημασία του εμβολιασμού.

Οι γιατροί των κέντρων υγείας, που όπως και οι συνάδελφοί τους στα νοσοκομεία έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, είναι αγανακτισμένοι από τη στάση της κυβέρνησης. Από τη μια όμορφα λόγια και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και από την άλλη κοροϊδία, αδιαφορία και εμπαιγμός, χωρίς να δίνονται εξηγήσεις για τη μη καταβολή των εφημεριών για τη λειτουργία των εμβολιαστικών γραμμών στα κέντρα υγείας.

Η αρμοδιότητα λειτουργίας των κέντρων υγείας έχει περάσει στις υγειονομικές περιφέρειες, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αναζήτηση πειστικής απάντησης για τη μη καταβολή των εφημεριών. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των εκπροσώπων των γιατρών στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρεια με τον ΥΠΕάρχη είναι διαταραγμένες. Περιθώρια επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί ακραίο κλίμα όξυνσης, το οποίο επιτείνει το αδιέξοδο και επισπεύδει τις αποφάσεις των υγειονομικών για κινητοποιήσεις, στην πιο κρίσιμη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Το υπουργείο Υγείας, μέσω των υγειονομικών περιφερειών, πρέπει να απαντήσει στους γιατρούς των κέντρων υγείας, γιατί δεν τους καταβάλει τις εφημερίες, σε αντίθεση με τους γιατρούς των εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία, που τις πληρώνονται κανονικά. Σχεδόν 5.000 ευρώ ο καθένας έπρεπε να λάβουν οι γιατροί των κέντρων υγείας από το περασμένο καλοκαίρι. Η υπομονή τους εξαντλήθηκε και πλέον είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, ανατρέποντας το πρόγραμμα των ραντεβού εμβολιασμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στα κέντρα υγείας οι πολίτες βρίσκουν πολύ πιο εύκολα ανοιχτές ημερομηνίες, σε σχέση με εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων. Αν σταματήσουν να γίνονται εμβόλια στην περιφέρεια, το σύστημα θα μπλοκάρει και οι καθυστερήσεις θα ξεπεράσουν και τον έναν μήνα. Εκτιμούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανατροπής του εμβολιαστικού σχεδιασμού τη δεδομένη χρονική στιγμή, που η πανδημία σαρώνει. Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξει εμπράκτως την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του προς τους υγειονομικούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου