Σφίγγει ο κλοιός για τους αρνητές γονείς

σφίγγει-ο-κλοιός-για-τους-αρνητές-γονε-851206

Η φετινή σχολική χρονιά άρχισε με πολλές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες εξαιτίας των υγειονομικών δεδομένων, που διαμορφώνει η πανδημία. Βασικός στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να μην επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στο καθεστώς τηλεδιδασκαλίας, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη διά ζώσης εκπαίδευση.

Η τηλεδιδασκαλία είναι ιδιαίτερη συνθήκη, που αφενός οξύνει τις ανισότητες στο δημόσιο σχολείο, αφετέρου υποβαθμίζει τον ρόλο των εκπαιδευτικών. Η περσινή σχολική χρονιά, που κύλησε κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τηλεκπαίδευση, θεωρείται χαμένη και για τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς.

Φέτος, ωστόσο, προκύπτουν συνεχώς προβλήματα, τα οποία προσπαθεί να διαχειρίζεται η σχολική κοινότητα, με βασική επιδίωξη να μην ξανακλείσουν τα σχολεία. Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού, που καταγράφεται καθημερινά και στα σχολεία στη Μαγνησία, προκαλεί σοβαρές αρρυθμίες στη λειτουργία των τμημάτων, που εντοπίζονται οι νέες μολύνσεις και όχι μόνο, καθώς αρκετοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν έχει γίνει διασπορά.

Από την άλλη, αρκετοί εκπαιδευτικοί, ακόμη και εμβολιασμένοι, έχουν νοσήσει, γεγονός που καταδεικνύει αφενός ότι υπάρχει πρόβλημα διασποράς στη σχολική κοινότητα, αφετέρου τον κακό σχεδιασμό, που έχει γίνει από την πολιτεία ως προς τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου. Καθημερινά αρκετές μαθητικές τάξεις υπολειτουργούν εξαιτίας των απουσιών των παιδιών, που είτε έχουν νοσήσει, είτε δεν πηγαίνουν στο σχολείο, επειδή οι γονείς τους φοβούνται ότι θα μολυνθούν.

Σε όλο αυτό το σκηνικό ανησυχίας και αναταραχής έρχονται να προστεθούν οι περιπτώσεις μαθητών, που δεν έχουν κάνει από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς ούτε μια ώρα μάθημα, επειδή οι αρνητές γονείς τους δεν θέλουν τα παιδιά τους να φορούν μάσκα ή να υποβάλλονται στα προβλεπόμενα εβδομαδιαία τεστ αυτοδιάγνωσης. Οι συγκεκριμένοι μαθητές έχουν αποκοπεί εντελώς από το σχολικό περιβάλλον, καθώς δεν μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα ούτε μέσω διαδικτύου. Μάλιστα, σε λίγες ημέρες θα χάσουν και τυπικά τη χρονιά τους, καθώς συμπληρώνουν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό απουσιών, με τη λήξη του πρώτου τριμήνου.

Οι διευθυντές των σχολείων προσπάθησαν με διάλογο να αλλάξουν τις απόψεις των αρνητών γονιών, ωστόσο αποτέλεσμα δεν υπήρξε, ενώ η απουσία μέχρι πρότινος αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για τους γονείς, που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, κρατούσε μέχρι προχθές δεμένα τα χέρια της πολιτείας. Πλέον, με την κοινή νομοθετική πρωτοβουλία των υπουργών Παιδείας και Δικαιοσύνης, με σκοπό να διώκονται ποινικά οι γονείς και παράλληλα να κινητοποιούνται άμεσα οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές για το ζήτημα της αφαίρεσης της γονικής επιμέλειας, τα δεδομένα αλλάζουν για τους αμετανόητους αρνητές.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που ψηφίστηκαν πρόσφατα, είναι επιβεβλημένες, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα οι περιπτώσεις μαθητών, που παραμένουν μακριά από το σχολικό περιβάλλον, εξαιτίας θεωριών συνωμοσίας. Το πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι με την ψήφιση των νέων ποινικών διατάξεων αναμένεται να περιοριστούν οι περιπτώσεις και σταδιακά να εξαλειφθούν, πριν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου