Πράξη κοινωνικής ευθύνης ο εμβολιασμός

πράξη-κοινωνικής-ευθύνης-ο-εμβολιασμ-851206

Ο τριπλασιασμός των ραντεβού εμβολιασμού στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Βόλου τις τελευταίες ημέρες αποτελεί την πιο αισιόδοξη εξέλιξη από τότε που το τέταρτο πανδημικό κύμα έδειξε τα δόντια του. Επρεπε, βέβαια, να χαθούν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές στο Αχιλλοπούλειο και σχεδόν 9.000 πανελλαδικά από τις αρχές του περασμένου Μαΐου, για να γίνει αντιληπτή η σημασία του εμβολιασμού στη μάχη, που δίνει η ανθρωπότητα με τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Οι αρνητές των εμβολίων αρχίζουν, πλέον, είτε να περιθωριοποιούνται και να απομονώνονται, είτε να αλλάζουν άποψη, βλέποντας ότι χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές και πως χτυπά ο θάνατος ακόμη και στενούς τους συγγενείς.

Η κίνηση στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Βόλου, αυτές τις ημέρες, θυμίζει και πάλι το χρονικό διάστημα από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού. Το θετικό είναι πως οι μισές, σχεδόν, ημερήσιες δόσεις εμβολίων αφορούν στην πρώτη δόση, γεγονός που καταδεικνύει ότι έστω και καθυστερημένα αρκετοί πολίτες πείστηκαν για τη σημασία και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Στο ερώτημα, αν προλαβαίνουν όσοι εμβολιάζονται το τρέχον χρονικό διάστημα να προφυλάσσονται από τον κίνδυνο της βαριάς νόσησης και της νοσηλείας σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορονοϊό, η απάντηση είναι αυτονόητη. Λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, μέχρι να αναπτύξει ο οργανισμός τους τον απαιτούμενο αριθμό αντισωμάτων και να φτάσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα στο επιθυμητό επίπεδο, σε ό,τι αφορά στις άμυνες έναντι του κορονοϊού, οι πολίτες που εμβολιάζονται αυτό το χρονικό διάστημα μπορούν να αισθάνονται προστατευμένοι. Αν, ωστόσο, δεν προσέξουν και αδιαφορήσουν για την πιστή εφαρμογή των μέτρων, αναφορικά με τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συνωστισμού, ειδικά κατά την περίοδο των γιορτών, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται κατακόρυφα, όπως και οι πιθανότητες βαριάς νόσησης, από τη στιγμή που δεν θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός με τη δεύτερη και την τρίτη ενισχυτική δόση.

Ακόμη και όσοι κάνουν το τρέχον χρονικό διάστημα την τρίτη δόση του εμβολίου ή την έχουν κάνει ήδη, οφείλουν να είναι προσεκτικοί για να αποφεύγουν δυσάρεστες περιπέτειες τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα μέλη των οικογενειών τους. Ο πλήρης εμβολιασμός μάς κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς απέναντι στον κίνδυνο της βαριάς νόσησης και των επακόλουθών της. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας κάνει να συμπεριφερόμαστε με ανευθυνότητα και απερισκεψία. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ανάλογες συμπεριφορές. Πληρώσαμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε, καθημερινά, βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες απώλειες, εξαιτίας της αδιαφορίας πολλών εξ ημών απέναντι στην πανδημία.

Η αλλαγή στάσης από δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που κλείνουν καθημερινά τα ραντεβού τους για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, είναι πάνω από όλα επιλογή κοινωνικής ευθύνης, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος του πανδημικού εφιάλτη, που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου