Η ώρα των δύσκολων αποφάσεων

η-ώρα-των-δύσκολων-αποφάσεων-851206

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι μετά και την επιβολή των νέων πιο αυστηρών περιορισμών στους ανεμβολίαστους, οι εμβολιαστικοί ρυθμοί θα επιταχυνθούν

Σε κάθε τόνο επαναλαμβάνουν τα στελέχη της κυβέρνησης πως δεν υπάρχει στο πλάνο το ενδεχόμενο καθολικού lock down στη χώρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία. Προς το παρόν, η όλη στρατηγική επικεντρώνεται στον εμβολιασμό. Για αυτό άλλωστε επαναλαμβάνουν σε κάθε τόσο από την κυβέρνηση την αναγκαιότητα εμβολιασμού των πολιτών.

Κατηγορηματικός εμφανίζεται κάθε τρεις και λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι δεν θα επιβληθεί νέο lock down. Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται στην αύξηση των ραντεβού για την πρώτη και την τρίτη δόση του εμβολίου.

Απώτερος στόχος είναι να πειστούν οι πολίτες άνω των 60 ετών να κάνουν την πρώτη δόση.

Ωστόσο, την ώρα που ο κορονοϊός σαρώνει για ακόμη μία φορά την Ευρώπη, με αποτέλεσμα η μία χώρα μετά την άλλη να ανακοινώνουν μέτρα προκειμένου να προωθηθεί το εμβολιαστικό κίνημα, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπό επεξεργασία το σχέδιο διάσωσης των Χριστουγέννων, στο παρά πέντε. Συγκεκριμένα, η ημερομηνία ορόσημο για το πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα είναι η 13η Δεκεμβρίου, οπότε και θα έχει αποτυπωθεί ο αριθμός των πολιτών, άνω των 60, που πείστηκαν να εμβολιαστούν είτε με την πρώτη, είτε με την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι, επίσης, η διορία, που έχει δώσει ο πρωθυπουργός για να κάνουν την τρίτη δόση όσοι έχουν συμπληρώσει έως και επτά μήνες από τη δεύτερη αντίστοιχη του εμβολίου, ώστε να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επιπρόσθετα, όσοι θα κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, θα καταφέρουν να χτίσουν ικανοποιητική ανοσία έως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι μετά και την επιβολή των νέων πιο αυστηρών περιορισμών στους ανεμβολίαστους, οι εμβολιαστικοί ρυθμοί θα επιταχυνθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τρέχοντα Νοέμβριο κλείστηκαν πάνω από 500.000 νέα ραντεβού, από τα οποία ήδη τα μισά έχουν γίνει.

Στην παρούσα φάση το κεντρικό μήνυμα είναι πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο lock down, ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να προστεθούν επιπλέον περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους πολίτες, σε περίπτωση που το απαιτούν οι συνθήκες. Η πιθανότητα διενέργειας rapid tests για είσοδο στα σούπερ μάρκετ, η χρήση διπλής μάσκας και η εφαρμογή click away στην εμπορική αγορά για τους ανεμβολίαστους είναι μέτρα, που συζητούνται, ενώ ένα ακόμη σκληρό μέτρο, που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι ο οριστικός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση.

Ουσιαστικά, εφόσον τα νέα μέτρα αποφασιστούν και τεθούν σε ισχύ, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν παντού, ενώ οι ανεμβολίαστοι πουθενά, χωρίς τουλάχιστον ένα rapid test.

Σε κάθε περίπτωση, για την κυβέρνηση υπάρχει πάντα το ζήτημα του πολιτικού κόστους, ωστόσο η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και η διαρκώς επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη λήψης δύσκολων αποφάσεων. Δεν έχει καμία λογική να σώσουμε την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και να μετατραπεί στη συνέχεια η Ελλάδα σε απέραντο νεκροταφείο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου