Λαμπράκης: Κανένα περιθώριο για πολιτικούς τακτικισμούς

λαμπράκης-κανένα-περιθώριο-για-πολιτ-295263

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τουλάχιστον δύο φορές μέχρι τώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει, εμμέσως πλην σαφώς, εκλογές, προτρέποντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, αν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση.

Η τελευταία φορά ήταν αμέσως μετά το πρόσφατο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αλ. Τσίπρας είπε τότε: «Αν δεν μπορεί ή δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να αντιμετωπίσει την πανδημία, να αφήσει χώρο στο κόμμα, που και θέλει και μπορεί».

Αν η συγκεκριμένη προτροπή δεν είναι έμμεσο, πλην όμως ξεκάθαρο αίτημα για την προκήρυξη εκλογών, οι πολιτικές έννοιες έχουν χάσει τη σημασία τους και η κοινή λογική αμφισβητείται. Κι όμως, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, που βρέθηκε χθες στον Βόλο, ως προπομπός της αυριανής επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη Μαγνησία, διέψευσε ότι το κόμμα του ζητεί στην ουσία πρόωρες εκλογές, τονίζοντας μάλιστα ότι κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνο, με δεδομένη την υγειονομική κατάσταση στη χώρα. Το ενδεχόμενο προώρων εκλογών θα είναι πραγματικά καταστροφικό για τη χώρα, τη στιγμή που η πανδημία σαρώνει και τα μέτρα, που ανακοινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνουν ότι δεν μπορούν να την αναχαιτίσουν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλούν ανοιχτά για πρόωρες εκλογές, είτε γιατί όντως θεωρούν ανεύθυνο να ζητήσουν να στηθούν κάλπες, ενώ πεθαίνουν κατά δεκάδες πολίτες, που νοσούν βαριά από τον κορονοϊό, ενώ τα νοσοκομεία στενάζουν και η πραγματική οικονομία βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, είτε γιατί φοβούνται ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των εταιρειών διενέργειας δημοσκοπήσεων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν, επίσης, ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι κατάλληλες συνθήκες για να κερδίσει το κόμμα τους πιθανή πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα, άλλωστε, με το σύνολο των δημοσκοπήσεων, που διενεργούνται τα τελευταία δύο χρόνια, η απόσταση από τη ΝΔ παραμένει σταθερά διψήφια, παρά την πανδημική κρίση, τις επιπτώσεις του κύματος ακρίβειας και τη φυσιολογική φθορά, που υφίστανται όλες οι κυβερνήσεις μετά από δυόμισι χρόνια άσκησης εξουσίας.

Στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν, ίσως, το δεδομένο ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που περιορίζει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας. Ολα αυτά όμως είναι μικροκομματικοί και μικροπολιτικοί τακτικισμοί, που δεν συνάδουν με την κρίσιμη συγκυρία, στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Η υγειονομική κρίση του τέταρτου πανδημικού κύματος λαμβάνει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, με δεδομένα τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και την οριακή κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Απαιτούνται, λοιπόν, υπευθυνότητα, σοβαρότητα και συναίνεση του πολιτικού προσωπικού. Οπως είχε συμβεί, όταν άρχιζε η περιπέτεια της πανδημίας. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, επεδείκνυαν εξαιρετικά δείγματα γραφής. Το ίδιο απαιτείται και στην παρούσα συγκυρία, που είναι χειρότερη από την αντίστοιχη του 2020. Οταν έρθει η ώρα της κάλπης, θα αξιολογηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και για τη στάση τους, όταν η πανδημία θέριζε ανθρώπινες ζωές και απειλούσε με κατάρρευση το ΕΣΥ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου