Λαμπράκης: Απέλπιδες προσπάθειες για να αποφευχθεί νέο lockdown

λαμπράκης-απέλπιδες-προσπάθειες-για-296875

Το πλαίσιο των μέτρων, που αποσκοπούν στον περιορισμό της διασποράς του τέταρτου κύματος της πανδημίας, συνεχώς αυστηριοποιείται. Ωστόσο, η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα και ειδικά στις περιοχές, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, όπως η Μαγνησία, παραμένει ζοφερή. Αποδεικνύεται από τον ημερήσιο αριθμό των νέων μολύνσεων, που οδηγούν σε αύξηση των νοσηλειών στο νοσοκομείο, όπου ο συνολικός αριθμός των ασθενών με κορονοϊό μόλις χθες υποχώρησε κάτω από τους 100, αφού προηγήθηκαν σχεδόν 20 θάνατοι σε τέσσερις μέρες.

Οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, επιδεινώνονται, παρά τα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων. Με τα συγκεκριμένα μέτρα, που δεν αποδίδουν, οδηγούνται σε αδιέξοδο ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι. Από τη μια η μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εμπορική αγορά κατά μια ώρα, από την άλλη το ασφυκτικό πλαίσιο των μέτρων στον έλεγχο των εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει, προκαλούν αναταράξεις στην αγορά και βυθίζουν τους τζίρους επαγγελματικών κλάδων, όπως οι ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ, όπου από προχθές δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ακόμη και αν διαθέτουν rapid test.

Εως και 60% μειώθηκε η κίνηση στα πρακτορεία ΟΠΑΠ, με τη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση να έρχεται να επιβεβαιώσει το κλίμα αναταραχής, που επικρατεί στον κλάδο. Οι επαφές των εκπροσώπων του κλάδου με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης απέβησαν προς το παρόν άκαρπες, καθώς η κεντρική εξουσία επιβάλλει σκληρά μέτρα περιορισμού της πανδημίας, που όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά διαμορφώνουν συνθήκες άτυπου lock down σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Ολα δείχνουν ότι το πλαίσιο μέτρων, που ήδη ισχύει, αποτελεί μια από τις ύστατες προσπάθειες να αποφευχθεί ένα ακόμη γενικό lockdown στη χώρα. Το τέταρτο πανδημικό κύμα είναι πιο επιθετικό από τα προηγούμενα, ενώ τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη γενικότερη χαλάρωση ως προς τη χρήση μάσκας, λειτουργούν υπέρ της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, ειδικά στη χειμερινή περίοδο.

Μέτρα καραντίνας ήδη ισχύουν σε τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι εξελίξεις που έχει δρομολογήσει η πανδημία είναι δραματικές. Στις συγκεκριμένες χώρες τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι χαμηλά, όπως και στην Ελλάδα. Δεν απέχουμε λοιπόν από νέο lock down, το οποίο οι ειδικοί ήδη εισηγούνται στην κυβέρνηση. Το πακέτο των μέτρων, που εφαρμόζεται, αφενός δεν αποδίδει σε ό,τι αφορά στη σταθεροποίηση της κατάστασης με τα ημερήσια κρούσματα, αφετέρου προκαλεί οικονομική ασφυξία στην αγορά, έναν μήνα πριν τα Χριστούγεννα.

Πολλές εναλλακτικές δεν υπάρχουν. Είτε θα επιμείνει η κυβέρνηση στο σημερινό μοντέλο, που ούτε βελτιώνει τους επιδημιολογικούς δείκτες, ούτε βοήθα την αγορά, είτε θα αποφασίσει νέο lock down, προκειμένου να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου