Ασφυκτική πίεση…

ασφυκτική-πίεση-298589

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, που εφαρμόζεται εδώ και έναν μήνα στα Νοσοκομεία περιοχών με ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα, όπως η Μαγνησία, προφανώς δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί το πανδημικό κύμα, το οποίο εξακολουθεί να ασκεί ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.

Αν δεν βελτιωθούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, η ενεργοποίηση των ιδιωτικών δομών υγείας, προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης με την κατακόρυφη αύξηση των νοσηλειών, θα είναι σύντομα ανεπαρκής.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για νόσηση των περισσότερων ανεμβολίαστων πολιτών από τον κορονοϊό και για την ανάγκη νοσηλείας ποσοστού 10% με 15%, στη Μαγνησία με το 55% του γενικού ποσοστού να μην έχει κάνει το εμβόλιο, προκύπτει εφιαλτικός αριθμός πιθανών νοσηλειών, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να διαχειρίζεται όχι μόνο το Αχιλλοπούλειο, αλλά και το σύνολο των ιδιωτικών δομών υγείας στην περιοχή.

Οι δομές για τους ασθενείς με covid, που λειτουργούν στο Νοσοκομείο από τα μέσα του περασμένου μήνα, επιβαρύνονται σε καθημερινή βάση με σχεδόν 15 νέες νοσηλείες. Στη ΜΕΘ κορονοϊού και οι οκτώ κλίνες παραμένουν γεμάτες εδώ και εβδομάδες. Αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα του νομού, είναι θέμα χρόνου να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση με τις νοσηλείες και τα βαριά περιστατικά, που χρήζουν διασωλήνωσης.

Οι δυνατότητες του Νοσοκομείου και οι αντοχές του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού είναι δεδομένες. Τα ίδια πρόσωπα προσπαθούν τα τελευταία δύο, σχεδόν, χρόνια να διαχειρίζονται την πανδημία. Μάλιστα, από τον περασμένο Σεπτέμβριο το δυναμικό του Αχιλλοπουλείου μειώθηκε κατά 60 άτομα, χωρίς να έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα κενά, κυρίως σε ό,τι αφορά στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Η άρνηση όσων τέθηκαν σε αναστολή εργασίας να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενισχύοντας έτσι το Νοσοκομείο σε κρίσιμη συγκυρία, λειτουργεί σαν καταλύτης για τις δυνατότητες του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος, τη στιγμή που αυξάνεται καθημερινά η πίεση στις κλινικές κορονοϊού και στη ΜΕΘ covid.

Οι ιδιωτικές δομές υγείας, που έχουν μπει στην εξίσωση, δεν διαθέτουν ούτε την εμπειρία, ούτε τις δυνατότητες να διαχειρίζονται βαριά περιστατικά ασθενών με κορονοϊό. Μπορούν να αναλάβουν τα non covid περιστατικά και πάλι όμως οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες, ενώ οι τοπικές ιδιωτικές δομές υγείας δεν διαθέτουν ούτε μία κλίνη ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός εμβολιασμού παραμένει απογοητευτικός και οι δεκάδες χιλιάδες Μαγνησιώτες, που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, βρίσκονται εκτεθειμένοι, όχι μόνο εξαιτίας του νέου πανδημικού κύματος, αλλά και λόγω της δεδομένης αδυναμίας του συστήματος υγείας να αντιμετωπίζει την έκρηξη νοσηλειών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου