Σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας του κόστους ενέργειας

σε-οικονομικό-αδιέξοδο-εξαιτίας-του-κ-303474

Φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό βάζει το ξέφρενο ράλι στις τιμές της ενέργειας. Από τη μια η αύξηση έως και 40% της τιμής διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, από την άλλη ο τετραπλασιασμός των τιμών στο φυσικό αέριο και ο διπλασιασμός στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναγκάζουν τους καταναλωτές να περικόπτουν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την κάλυψη βασικών αναγκών, προκειμένου να ζεσταίνονται τον φετινό χειμώνα. Τα 400 ευρώ επιπλέον, που πρέπει να πληρώσουν φέτος οι καταναλωτές για να αγοράσουν έναν τόνο πετρελαίου, προκαλούν ήδη περικοπές άλλων εξόδων και κάνουν την καθημερινότητά τους ακόμη πιο δύσκολη.

Ο δυσκολότερος χειμώνας την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας των εξωφρενικών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, αλλά και λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, άρχισε. Τα συρρικνωμένα λαϊκά εισοδήματα δέχονται ολομέτωπη επίθεση από το κύμα ακρίβειας, που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Ηδη σαρώνει την αγορά κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Επιπλέον έχουν ακριβύνει βασικά είδη διατροφής. Επίσης αποτυπώνονται στις τσέπες των πολιτών οι συνέπειες της τέλειας οικονομικής καταιγίδας, που χτυπά και τη χώρα μας, με τις οικονομικές αντοχές του κόσμου να είναι εξαιρετικά περιορισμένες και τα μέτρα στήριξης από τη κυβέρνηση να δείχνουν ανεπαρκή.

Οι επιδοτήσεις, που ανακοινώθηκαν για την κάλυψη μέρους των ανατιμήσεων – μαμούθ στο κόστος θέρμανσης τον φετινό χειμώνα, μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό. Καθημερινά μεταβάλλονται στο χειρότερο οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Στο αργό πετρέλαιο οι τιμές προσεγγίζουν τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για εκτόξευση των τιμών ακόμη και στα 100 δολάρια, αύξηση που είχαμε να δούμε από το 2012, όταν, δηλαδή, προέκυψε για πρώτη φορά το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξαιτίας της ευρείας χρήσης τζακιών και ξυλόσομπων.

Το πρόβλημα αναμένεται να προκύψει και τον φετινό χειμώνα, με τις εκτιμήσεις να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, είναι απλησίαστο και το φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη περισσότερες οικογένειες θα στραφούν σε φθηνές καύσιμες ύλες για να ζεσταίνονται, με το περιβάλλον και τον αέρα, που αναπνέουμε, να δέχονται τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης καύσης επιβλαβών υλικών.

Μοναδική λύση στο αδιέξοδο είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κλείνει τα αφτιά στο επίμονο αίτημα των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, που ζητούν μείωση των φόρων, όχι μόνο για να δοθεί ανάσα στους καταναλωτές, αλλά και για να τονωθεί η ζήτηση.

Στα πρατήρια στον Βόλο οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης εξακολουθούν να μην ξεπερνούν τα 300 με 400 λίτρα, παρ’ ότι η θερμοκρασία έπεσε σημαντικά. Με την τιμή στο 1,20 ευρώ στο πολεοδομικό συγκρότημα και στο 1,30 στα νησιά και το Πήλιο, ελάχιστοι μπορούν να διαθέσουν 1.200 και 1.300 ευρώ για να μισογεμίσουν τις δεξαμενές των σπιτιών τους. Ακόμη πιο λίγοι είναι εκείνοι, που θα μπορούν να λειτουργούν τους λέβητες φυσικού αερίου όπως τους προηγούμενους χειμώνες…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου