Πρέπει να πέσουν οι τόνοι

πρέπει-να-πέσουν-οι-τόνοι-307063

Για να καταφέρνει το προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου να αντεπεξέρχεται στην τεράστια πίεση, που ασκεί συνολικά στο σύστημα υγείας το τέταρτο πανδημικό κύμα, χρειάζεται εκτός από ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό και ηρεμία. Να μην προκύπτουν, δηλαδή, εντάσεις, συγκρούσεις και γενικά πολεμικό κλίμα, που κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων το τελευταίο χρονικό διάστημα για την εκρηκτική κατάσταση στις κλινικές covid και τις ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως οι πνευμονολόγοι και οι εντατικολόγοι, προκάλεσαν την αντίδραση της διοίκησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της αντίστοιχης του Νοσοκομείου, που διέκριναν προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες, με δηλώσεις, οι οποίες μάλιστα έγιναν σε όλα σχεδόν τα κεντρικά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, Νίκος Χαυτούρας, θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων, τη στιγμή που το προσωπικό του Νοσοκομείου δέχεται αφόρητη πίεση, ειδικά στις κλινικές και τα τμήματα πρώτης γραμμής. Η ανοιχτή κόντρα του με τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Αχιλλοπούλειο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, την περασμένη εβδομάδα, πυροδότησε τις εξελίξεις, που αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, με τη διαταγή διενέργειας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του κ. Χαυτούρα.

Μπορεί να «πάγωσε» η σχετική διαδικασία με άνωθεν εντολή, ωστόσο δεν είναι δυνατόν την ώρα που κορυφώνεται η μάχη με την πανδημία και αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω η πίεση στο Νοσοκομείο, να προκαλείται ακραία συγκρουσιακό κλίμα στο Αχιλλοπούλειο, που μόνο κακό κάνει. Οσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο, οφείλουν να είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, ειδικά σε έκτακτες συνθήκες, όπως η παρούσα. Είναι άλλο η ανάδειξη των προβλημάτων και άλλο η κινδυνολογία. Οσοι, από την άλλη μεριά, ασκούν διοίκηση, οφείλουν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν και να διαχειρίζονται τις έκτακτες καταστάσεις με ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Οι πειθαρχικές διώξεις δεν είναι λύση, αφενός γιατί πυροδοτούν ακόμη περισσότερο το κλίμα έντασης, αφετέρου διότι αποπροσανατολίζουν από τον βασικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου σε καιρό υγειονομικού πολέμου.

Οι τόνοι πρέπει να πέσουν και από τις δύο πλευρές. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και δεν χωρούν αντιπαλότητες, αντιπάθειες και έριδες. Οσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, πρέπει να στηρίζονται ουσιαστικά. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ακρότητες και υπερβολές. Οσοι τους εκπροσωπούν, οφείλουν να αντιληφθούν ότι η άσκηση πίεσης προς την κεντρική εξουσία, προκειμένου να δώσει λύσεις σε εκρηκτικά προβλήματα, πρέπει να γίνεται χωρίς να προκαλείται πανικός. Οσοι διοικούν, οφείλουν να λαμβάνουν αποφάσεις, που θωρακίζουν το προσωπικό και ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, που προσέρχονται στις δημόσιες δομές υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου