Η εστίαση εκπέμπει SOS

η-εστίαση-εκπέμπει-sos-307089

Το εντυπωσιακό ποσοστό συμμετοχής των καταστηματαρχών εστίασης και των ιδιοκτητών καφέ στη χθεσινή 24ωρη κινητοποίηση αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του αποτυχημένου συνόλου μέτρων, τα οποία σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού. Εκτιμούμε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την αποτυχία του μοντέλου, που τέθηκε σε ισχύ πριν από περίπου δέκα ημέρες, από το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν τις έξι με επτά χιλιάδες, ενώ παράλληλα ο τζίρος στην εστίαση έχει μειωθεί πάνω από 30%.

Το μέτρο ελέγχου των rapid tests ή των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών στις εισόδους των καταστημάτων του κλάδου της εστίασης ελάχιστα συνεισφέρει στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας, καθώς υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης στα σχολεία και στα γήπεδα. Την ίδια στιγμή, στα καφέ και τις επιχειρήσεις εστίασης οι τζίροι κατακρημνίζονται, ενώ οι ιδιοκτήτες τους βρίσκονται αντιμέτωποι με εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα κάθε φορά που δεν καταφέρνουν να ταυτοποιούν τα στοιχεία των πελατών τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα για να απολαμβάνουν τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό τους, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τον ιό, καθώς επίσης και για τις συνέπειες της ανεύθυνης συμπεριφοράς τους στις επιχειρήσεις.

Τα πρόστιμα των τριών και των πέντε χιλιάδων ευρώ, που προβλέπονται για τον επαγγελματία, αν εντοπιστεί στο κατάστημά του πελάτης με πλαστά πιστοποιητικά, μπορούν να βάλουν ακόμη και οριστικό λουκέτο στη συγκεκριμένη επιχείρηση, αφήνοντας χωρίς δουλειά και τους εργαζόμενους, που απασχολούνται. Δεν είναι μόνο τα πρόστιμα και οι μειωμένοι τζίροι, που πρέπει να αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου το τρέχον χρονικό διάστημα. Τα λειτουργικά τους έξοδα τρέχουν κανονικά, όπως επίσης οι οφειλές τους προς το κράτος, οι επιταγές τους προς τους προμηθευτές και οι δόσεις των δανείων προς τις τράπεζες.

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, καλούνται να καταβάλουν στο κράτος το επιστρεπτέο μέρος των οικονομικών ενισχύσεων, τις οποίες έλαβαν όταν είχε επιβληθεί το πολύμηνο lock down στην αγορά, ενώ παράλληλα πρέπει να διαχειριστούν τις συνέπειες από την έκρηξη στο κόστος ενέργειας και να πληρώσουν και τα δημοτικά τέλη. Ολα αυτά, ενώ οι τζίροι τους έχουν μειωθεί δραματικά, τα έξοδά τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και η «γκιλοτίνα» των προστίμων κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

Απέναντί τους έχουν μια κυβέρνηση, που δεν αφουγκράζεται τις αγωνίες και τη δυσφορία του κλάδου της εστίασης, με τους σχεδόν 500.000 εργαζόμενους, τη σημαντική συμβολή στα έσοδα του κράτους και την τόνωση της ανάπτυξης. Η χθεσινή κινητοποίηση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική εξαιτίας των σχεδόν καθολικών ποσοστών συμμετοχής, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση. Αν και αυτή τη φορά κλείσει τα αφτιά της, ας προετοιμαστεί για τις συνέπειες της πεισματικής της στάσης όχι μόνο στα εκλογικά της ποσοστά, αλλά και στην πραγματική οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου