Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα ραντεβού εμβολιασμού

αδικαιολόγητες-καθυστερήσεις-στα-ρα-313792

Το πρόβλημα με τα ραντεβού εμβολιασμού στο Νοσοκομείο Βόλου και στο πρώην ΙΚΑ πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Από τη στιγμή που υπάρχει επαρκής αριθμός δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού και οι υποδομές στα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν υποδειγματικά από τον περασμένο Μάιο, δεν είναι δυνατό να παραπέμπονται για την τρίτη δόση του εμβολίου οι Βολιώτες στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.

Επίσης, δεν επιτρέπεται να εμφανίζει το σύστημα διαθέσιμα ραντεβού εμβολιασμού μετά από δέκα και δεκαπέντε ημέρες στα εμβολιαστικά κέντρα του Αχιλλοπουλείου και του Κέντρου Υγείας Βόλου, τη στιγμή μάλιστα που το υπουργείο Υγείας προτρέπει τους πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους τη μια μέρα και να εμβολιαστούν την επόμενη.

Η μόνη εξήγηση για τη δυσλειτουργία του συστήματος με τα ραντεβού είναι το έντονο ενδιαφέρον για την πρώτη δόση, μετά τα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού για τους ανεμβολίαστους πολίτες, καθώς βέβαια και λόγω της δραματικής επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων τόσο στη Μαγνησία, όσο και γενικότερα.

Από τη στιγμή, ωστόσο, που δεν προκύπτει ζήτημα τροφοδοσίας της χώρας με τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων και με δεδομένες την οργάνωση του συστήματος με τα εμβολιαστικά κέντρα και την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού, δεν νοείται το πρόβλημα που ανέδειξε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του νομού.

Η πανδημία βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση, μετά το ξέσπασμα κρουσμάτων και θανάτων τον περσινό χειμώνα. Το όπλο των εμβολίων ήταν και παραμένει το μοναδικό στην προσπάθεια αναχαίτισης του υγειονομικού εφιάλτη, που έχει χτυπήσει την ανθρωπότητα.

Ετσι κι αλλιώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην προσπάθεια να χτιστεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού. Οι επιπτώσεις της καθυστέρησης αποτυπώνονται καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες στις ημερήσιες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας, με τα Νοσοκομεία να αγγίζουν τα όρια των δυνατοτήτων τους και τους γιατρούς τα όρια των αντοχών τους, αποτελεί την οδυνηρή συνέπεια της επιλογής εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών να μην εμβολιαστούν, όταν οι ειδικοί καλούσαν τον κόσμο να κλείσει τα αφτιά του στις εγκληματικές φωνές του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Πολλοί από τους υπέρμαχους των συγκεκριμένων απόψεων άλλαξαν γνώμη, όταν η πανδημία χτύπησε και τη δική τους πόρτα ή όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της υγειονομικής κρίσης, την οποία αντιμετωπίζουμε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ωστόσο, τώρα που αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο, δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες ημερομηνίες για τα ραντεβού τους με τη λογική και την υπευθυνότητα. Οπως δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για την τρίτη δόση, πριν το επόμενο 15ήμερο, όταν δηλαδή θα έχουν προστεθεί και άλλοι πολίτες στη λίστα αναμονής για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου