Βαρυχειμωνιά στην εμπορική αγορά

βαρυχειμωνιά-στην-εμπορική-αγορά-317632

Η βαρυχειμωνιά στην εμπορική αγορά του Βόλου άρχισε πολύ πριν την έλευση των χειμερινών καιρικών συνθηκών, που έτσι κι αλλιώς επηρεάζουν την αγοραστική κίνηση. Από το περασμένο Σάββατο, που άρχισε η εφαρμογή των νέων, ακόμη πιο αυστηρών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού, η κίνηση στα μαγαζιά αραίωσε αρκετά, με το σύστημα ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης στην είσοδο των εμπορικών επιχειρήσεων να λειτουργεί αποτρεπτικά, ακόμη και για τους εμβολιασμένους καταναλωτές.

Οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι έχουν μετατραπεί σε ελεγκτές πιστοποιητικών, ενώ η διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των πελατών τους κρύβει παγίδες, καθώς η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε στις 6 Νοεμβρίου, προβλέπει την επιβολή προστίμου στους υπευθύνους των καταστημάτων, σε περίπτωση που εντοπιστεί στις επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια ελέγχου, πελάτης με πλαστά έγγραφα.

Την ίδια στιγμή, προκύπτουν προβλήματα με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης πολιτών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως για παράδειγμα οι 300 περίπου Αμερικανοί πεζοναύτες, που συνεκπαιδεύονται με άντρες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Τα πιστοποιητικά των Αμερικανών στρατιωτικών δεν αναγνωρίζονται από τις εφαρμογές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μην τους επιτρέπεται η είσοδος ούτε στα εμπορικά καταστήματα, ούτε βέβαια στα καταστήματα εστίασης. Οι επιπτώσεις ανάλογων προβλημάτων επηρεάζουν τόσο τους ίδιους τους κατόχους των πιστοποιητικών, όσο και τους καταστηματάρχες, που «κυνηγούν τους πελάτες με το τουφέκι» και δεν έχουν περιθώρια άλλων απωλειών.

Σε αυτό το κλίμα, το εμβόλιμο δεκαήμερο των εκπτώσεων του Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε στην εμπορική αγορά του Βόλου με αρνητικό πρόσημο, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, με δεδομένες τις υγειονομικές συνθήκες και πώς αυτές επηρεάζουν την ψυχολογία των καταναλωτών και κατ΄ επέκταση την πραγματική οικονομία.

Ο πιο δύσκολος χειμώνας για τα εμπορικά καταστήματα, μετά τον περσινό, που το click away είχε ρίξει τους τζίρους κάθετα, άρχισε προτού βγει το φθινόπωρο. Πέρυσι, ωστόσο, υπήρχαν τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων επαγγελματικών κλάδων. Φέτος, που τα χρήματα έχουν τελειώσει, η πραγματική οικονομία αφήνεται στη μοίρα της, με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει μονότονα ότι υπάρχει το όπλο του εμβολίου, προκειμένου να νικηθεί η πανδημία. Μέχρι να νικηθεί όμως η πανδημία, μέσω της επίτευξης του στόχου για εμβολιαστική κάλυψη του 85% του γενικού πληθυσμού, η αγορά θα έχει καταρρεύσει.

Ηδη άρχισε η διαδικασία επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, που χορήγησε η πολιτεία στις κλειστές, λόγω πανδημίας, επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, όμως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις εξωπραγματικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και τις συνέπειες στην κατανάλωση από τις αυξήσεις, που σαρώνουν την αγορά και από τις νέες απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους. Χωρίς «δίχτυ προστασίας» είναι σχεδόν βέβαιο ότι το τέλος του χειμώνα δεν θα βρει όλα τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου