Η επιμονή των ανεμβολίαστων υγειονομικών και η ανεπάρκεια του υπουργείου Υγείας

η-επιμονή-των-ανεμβολίαστων-υγειονομ-326578

Το υπουργείο Υγείας παραμένει ανυποχώρητο σε ό,τι αφορά στην απόφασή του για την αναστολή εργασίας του ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων. Ηδη βαδίζουν στον τρίτο μήνα της αναστολής εργασίας και κατά συνέπεια της στέρησης μισθού οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, που παραμένουν ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά στη δική τους απόφαση να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, παρατείνει τις αναστολές εργασίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία, που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με το τέταρτο πανδημικό κύμα, θα πρέπει να διαχειρίζονται τις συνθήκες πολέμου στο ΕΣΥ χωρίς 7.000 εργαζόμενους, οι οποίοι, αν είχαν πράξει το αυτονόητο, θα μπορούσαν να ενισχύουν το σύστημα υγείας και να αποτρέπουν τον κίνδυνο κατάρρευσης των δημόσιων δομών υγείας.

Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ανήκει, ωστόσο, στο υπουργείο, που δεν φρόντισε από τις αρχές Σεπτεμβρίου να καλύψει τις ανάγκες, οι οποίες προέκυψαν στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή της απόφασης για αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Μόλις πέντε συμβασιούχοι έχουν προσληφθεί στο νοσοκομείο Βόλου, καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι σε αναστολή εργασίας τέθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου σχεδόν 60 υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι.

Το αρνητικό ισοζύγιο στο Αχιλλοπούλειο επηρεάζει το τρέχον χρονικό διάστημα σε καταλυτικό βαθμό τη λειτουργία του νοσοκομείου. Οι κλινικές κορονοϊού γεμίζουν η μια μετά την άλλη, οι βάρδιες και οι εφημερίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καλύπτονται οριακά και οι εναπομείναντες υγειονομικοί αγγίζουν τα όρια της εξάντλησης. Με τα σημερινά δεδομένα, είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει το νοσοκομείο τις δυνατότητές του, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς, όχι μόνο με κορονοϊό, αλλά και σε όσους νοσηλεύονται με άλλα προβλήματα υγείας.

Από τη μια μεριά η επιμονή των ανεμβολίαστων υγειονομικών να μην κάνουν αυτό που έχουν κάνει πάνω από 6,3 εκατομμύρια Ελληνες, από την άλλη η ανεπάρκεια του υπουργείου Υγείας να καλύψει τα κενά, τα οποία προκύπτουν στα νοσοκομεία εξαιτίας των αναστολών εργασίας, διαμορφώνουν μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τη δημόσια υγεία, τη στιγμή που το τέταρτο πανδημικό κύμα γιγαντώνεται.

Σε κάθε περίπτωση, η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με την αντίστοιχη της πολιτείας, που οφείλει να σχεδιάζει και να προλαμβάνει αδιέξοδες καταστάσεις, όπως αυτές που βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι υγειονομικοί στις ασφυκτικά γεμάτες από ασθενείς με κορονοϊό νοσηλευτικές δομές της χώρας.

Τα κίνητρα, που προβλέπονται για τους συμβασιούχους, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τα κενά των σε αναστολή εργασίας υγειονομικών, λειτουργούν αποτρεπτικά. Οση ανάγκη για δουλειά και αν έχει άνεργος νοσηλευτής, δεν θα ρισκάρει την υγεία του για μερικές εκατοντάδες ευρώ και χωρίς προοπτική μονιμοποίησης στο ΕΣΥ, που έχουν εξαγγελθεί στα χαρτιά πάνω από 4.000 μόνιμες προσλήψεις…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου