Τα εφιαλτικά νούμερα επισπεύδουν τη λήψη δυσάρεστων αποφάσεων

τα-εφιαλτικά-νούμερα-επισπεύδουν-τη-λ-335611

Ο εφιάλτης της πανδημίας επέστρεψε στη χώρα μας, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να έχει εκτοξευθεί, ενώ κάθε μέρα φεύγουν από τη ζωή δεκάδες άνθρωποι. Τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να επαναλαμβάνεται ο περυσινός εφιάλτης, με τη Θεσσαλονίκη να προσπέρνα σε κρούσματα την Αθήνα, θυμίζοντας τον περσινό Δεκέμβριο, όταν άρχιζε ο εφιάλτης στη Βόρεια Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η εβδομάδα, που ολοκληρώνεται, είναι η χειρότερη στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας, με ρεκόρ πενταμήνου σε κρούσματα και θανάτους. Οι εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων και θανάτων είναι εφιαλτικές, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο ακόμη και για 1.000 θανάτους τον μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Στις αρχές Οκτωβρίου οι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι θα θρηνήσουμε 3.000 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Από την 1η Οκτωβρίου έχουμε σχεδόν 1.000 θανάτους, με το ποσοστό των ανεμβολίαστων ασθενών που κατέληξαν να φτάνει το 95%. Στις περιοχές όπου έχουμε υψηλό αριθμό εμβολιαστικής κάλυψης, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου 6% – 7% σε σχέση με τα κρούσματα, ενώ σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15% – 20%.

Η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα υγείας, που προσφέρει κλίνες στο δημόσιο σύστημα, δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Απλά κερδίζουμε λίγο παραπάνω χρόνο, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της κατάστασης, ενώ προς το παρόν αποκλείεται το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων, όπως ο περιορισμός στις μετακινήσεις.

Στο ερώτημα αν πρέπει να αναμένουμε νέο lock down, η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στις αντοχές του υγειονομικού συστήματος, που σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να ασχολείται με άλλα νοσήματα, πέραν του κορονοϊού. Για αυτό αυξάνονται τα τελευταία 24ωρα οι προτάσεις επιστημόνων και γιατρών, που δίνουν τη μάχη με την πανδημία στην πρώτη γραμμή, σχετικά με την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων για την προφύλαξη του πληθυσμού ή για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως οι άνω των 80, που τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης μόλις ξεπερνούν το 70%.

Οπως συνέβη στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, έτσι και τώρα οι αριθμοί δείχνουν αμείλικτοι και τα μηνύματα για την επιδείνωση της κατάστασης γίνονται ολοένα και πιο ανησυχητικά, όσο περνούν τα 24ωρα. Μαγικές λύσεις για την αναχαίτιση του τέταρτου πανδημικού κύματος δεν υπάρχουν, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι τέσσερις στους δέκα είναι ανεμβολίαστοι, ενώ σε περιοχές όπως η Μαγνησία, που «βράζει» από τα κρούσματα κορονοϊού και επιστρατεύτηκαν ήδη ιδιωτικές δομές υγείας, προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης δεν ξεπερνά το 54%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου