Το σύστημα υγείας στενάζει και η κοινωνία λειτουργεί κανονικά

το-σύστημα-υγείας-στενάζει-και-η-κοινω-339033

Η εικόνα από πλευράς νοσηλειών ασθενών με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου παραπέμπει στον Δεκέμβριο του 2020, όταν τέθηκε σε λειτουργία και τρίτη κλινική covid, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων στις κλινικές κορονοϊού και στη ΜΕΘ covid του Αχιλλοπουλείου βρίσκεται, σταθερά, στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου. Είμαστε, δηλαδή, δύο μήνες μπροστά, χωρίς φέτος να υπάρχει η προοπτική εφαρμογής μέτρων καραντίνας.

Το περσινό πολύμηνο lock down μπορεί να γονάτισε την οικονομία, ωστόσο απέτρεψε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη δημόσια υγεία. Φέτος τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς η κατάσταση στην οικονομία και τα εμβόλια καθιστούν απίθανο το σενάριο για νέα μέτρα καραντίνας. Κατά συνέπεια πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για να μην επιβεβαιωθούν αφενός οι προβλέψεις των ειδικών για πραγματικό «τσουνάμι» θανάτων από το τέταρτο πανδημικό κύμα μέχρι το τέλος του χρόνου, αφετέρου για να αντέξει το σύστημα υγείας.

Η τρίτη κλινική κορονοϊού είναι έτοιμη να λειτουργήσει, ωστόσο η δυναμικότητά της είναι περιορισμένη, όπως και οι συνολικές δυνατότητες του μοναδικού δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος στη Μαγνησία. Τον περασμένο Ιανουάριο έφτασε το Αχιλλοπούλειο να νοσηλεύει σχεδόν 120 ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή κοντά στο 1/3 της συνολικής του δυναμικότητας.

Φέτος, που η διασπορά του κορονοϊού είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, την οποία βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων του ιού, ενώ παράλληλα παραμένει υψηλό το ποσοστό των μη εμβολιασμένων, οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Ηδη δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ στα Νοσοκομεία στη Θεσσαλία. Ηδη υφίσταται τεράστια πίεση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λόγω των ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό. Ηδη καταγράφονται ελλείψεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα, που προκαλούν έντονη ανησυχία για το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση.

Τη ίδια στιγμή, η κοινωνία λειτουργεί κανονικά, με το σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων να έχει αποκατασταθεί και την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας να έχει τεθεί στο περιθώριο. Με δεδομένη την κατάσταση στα σχολεία, όπου τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των μαθητών τροφοδοτούν τη διασπορά του κορονοϊού, ελάχιστα μπορούν να γίνουν, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, που προδιαγράφονται από τον ερχόμενο μήνα, κιόλας.

Επειδή το στοίχημα του εμβολιασμού έχει χαθεί και είναι πλέον αργά να ελπίζουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τον αρχικό στόχο για ανοσία του γενικού πληθυσμού σε ποσοστά άνω του 80%, η μοναδική επιλογή που μας απομένει είναι να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το θέμα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Ο κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί οφείλουμε να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να αλλάξουμε τα δεδομένα.

Αρχίζοντας από την πιστή εφαρμογή των μέτρων για τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συνωστισμού και φτάνοντας μέχρι την αναβολή διοργάνωσης εκδηλώσεων, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν σαν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι δεκάδες σύλλογοι και φορείς, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και το τελευταίο χρονικό διάστημα επιδίδονται σε μαραθώνιο διοργάνωσης εκδηλώσεων, ενώ συνήθως δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου