Το μείζον θέμα της ατομικής ευθύνης

το-μείζον-θέμα-της-ατομικής-ευθύνης-340137

Τον παράγοντα της ατομικής υπευθυνότητας, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του πρώτου πανδημικού κύματος, καλούνται να ενεργοποιήσουν ξανά οι πολίτες, προκειμένου να αποφεύγονται ανεξέλεγκτες καταστάσεις τον φετινό χειμώνα. Ηδη, η επιδημιολογική εικόνα περιοχών όπως η Μαγνησία προκαλεί έντονη ανησυχία και κρατά τους ειδικούς σε επιφυλακή, καθώς οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι περιορισμένες, ενώ σε ό,τι αφορά στο θέμα του εμβολιασμού όσοι είχαν τη διάθεση να εμβολιαστούν ή αναγκάστηκαν να το κάνουν, εξαιτίας των προβλημάτων υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, κάνοντας και τις δύο δόσεις. Πλέον, τα νέα ραντεβού είναι απειροελάχιστα και αν δεν υπήρχαν τα ραντεβού για την τρίτη δόση, αρκετά εμβολιαστικά κέντρα θα είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Η τήρηση των μέτρων, που εξακολουθούν να ισχύουν, όπως η χρήση μάσκας και η αποφυγή του συνωστισμού, αποτελεί μονόδρομο. Η κυβέρνηση, μάλλον, αποκλείεται να επαναφέρει μέτρα όπως αυτά που ζήσαμε τον περυσινό χειμώνα. Δεν το αντέχουν ούτε η οικονομία, αλλά ούτε και η κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, έχει επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους.

Στο ίδιο πλαίσιο, επιμένει το υπουργείο Εσωτερικών στο θέμα της διοργάνωσης των παρελάσεων, ακόμη και σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Μαγνησία και η Λάρισα. Μετά τις μεμονωμένες περιπτώσεις περιφερειακών δήμων, που αποφασίστηκε η ματαίωση των παρελάσεων, η αιφνιδιαστική απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για ακύρωση των παρελάσεων τροποποιεί, συνολικά, στο θεσσαλικό διαμέρισμα το πλαίσιο του αυριανού εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ευτυχώς για τη Μαγνησία με τα 200 ημερήσια κρούσματα, η επέτειος του ΟΧΙ δεν θα γιορταστεί σαν να μην υπάρχει πανδημία. Σαν να μην υφίσταται ασφυκτική πίεση το νοσοκομείο, σαν να μη χάνουν τη ζωή τους σε σχεδόν καθημερινή βάση πολίτες που νόσησαν από τον κορονοϊό, σαν να μην υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού στη σχολική κοινότητα.

Εφόσον η πολιτεία έκρινε ότι πρέπει να γίνει η παρέλαση, παρά την άκρως ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα της περιοχής και τις αντιρρήσεις των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορονοϊό, η Περιφέρεια κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις επίσημες τοποθετήσεις έως και χθες το μεσημέρι, έλαβε μια απόφαση που μπορεί να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία. Οι πολίτες, πέραν της χρήσης μάσκας, δεν θα είχαν άλλον τρόπο προφύλαξης από τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς η τήρηση των αποστάσεων κατά τη διάρκεια της παρέλασης θα ήταν πρακτικά αδύνατη.

Πέραν, ωστόσο, της απόφασης για ματαίωση των παρελάσεων, καλούμαστε την αυριανή ημέρα να λειτουργούμε με υπευθυνότητα στα καφέ και στα καταστήματα εστίασης, όπου αναμένεται συνωστισμός. Οι πολίτες πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση το μείζον ζήτημα της προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου