Μετέωρο το σύστημα υγείας στην έκρηξη κρουσμάτων και νοσηλειών

μετέωρο-το-σύστημα-υγείας-στην-έκρηξη-349971

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, που ήδη εφαρμόζεται στα νοσοκομεία περιοχών με ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα, όπως η Μαγνησία, προφανώς δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί το πανδημικό κύμα, το οποίο ήδη ασκεί ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας. Οι αναφορές χθες του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στην ανάγκη ενεργοποίησης και των ιδιωτικών δομών υγείας, προκειμένου να μην χαθεί ο έλεγχος της κατάστασης με την κατακόρυφη αύξηση των νοσηλειών, αποκτούν ξεχωριστή σημασία και υπογραμμίζουν την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για νόσηση των περισσότερων ανεμβολίαστων πολιτών από τον κορονοϊό και για την ανάγκη νοσηλείας ποσοστού 10% με 15% στη Μαγνησία, με το 47% του γενικού πληθυσμού να μην έχει κάνει το εμβόλιο, προκύπτει εφιαλτικός αριθμός πιθανών νοσηλειών, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να διαχειριστεί όχι μόνο το Αχιλλοπούλειο, αλλά και το σύνολο των ιδιωτικών δομών υγείας στην περιοχή.

Οι νέες δομές για τους ασθενείς με covid, που δημιουργήθηκαν από την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο, επιβαρύνονται σε καθημερινή βάση με σχεδόν 10 νέες νοσηλείες. Στη ΜΕΘ κορονοϊού, που λειτουργεί πλέον στη συμβατική μονάδα εντατικής θεραπείας, οι πέντε από τις οκτώ κλίνες γέμισαν μέχρι χθες το μεσημέρι. Αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα στον νομό, είναι θέμα χρόνου να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση με τις νοσηλείες και τα βαριά περιστατικά, που χρήζουν διαδωλήνωσης.

Οι δυνατότητες του νοσοκομείου και οι αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι δεδομένες. Τα ίδια πρόσωπα προσπαθούν τα τελευταία δύο, σχεδόν, χρόνια να διαχειρίζονται την πανδημία. Μάλιστα, από τον περασμένο Σεπτέμβριο το δυναμικό του Αχιλλοπουλείου μειώθηκε κατά 60 άτομα, χωρίς να έχουν καλυφθεί μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα κενά, κυρίως σε ό,τι αφορά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Η άρνηση όσων τέθηκαν σε αναστολή εργασίας να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενισχύοντας έτσι το νοσοκομείο σε μια κρίσιμη συγκυρία, λειτουργεί σαν καταλύτης για τις δυνατότητες του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ αυξάνεται η πίεση στις κλινικές κορονοϊού και στη ΜΕΘ covid.

Ο ιδιωτικός τομέας, που αργά ή γρήγορα θα μπει στην εξίσωση, δεν διαθέτει ούτε την εμπειρία, ούτε τις δυνατότητες να διαχειρίζεται βαριά περιστατικά ασθενών με κορονοϊό. Μπορεί να αναλάβει τα non covid περιστατικά και πάλι όμως οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες, ενώ οι τοπικές ιδιωτικές δομές υγείας δεν διαθέτουν ούτε μία κλίνη ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός εμβολιασμού παραμένει απογοητευτικός και οι δεκάδες χιλιάδες Μαγνησιώτες, που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, βρίσκονται εκτεθειμένοι όχι μόνο εξαιτίας του νέου πανδημικού κύματος, αλλά και λόγω της δεδομένης αδυναμίας του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει την έκρηξη νοσηλειών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου