Αγορά και καταναλωτές αγωνιούν για το κύμα ανατιμήσεων

αγορά-και-καταναλωτές-αγωνιούν-για-το-352072

Το κλίμα στην αγορά, το χρονικό διάστημα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης μέχρι σήμερα, άλλαξε δραματικά. Η αρχική αισιοδοξία, που δημιούργησαν στις τάξεις εμπόρων και μικρομεσαίων οι ανακοινώσεις του Κ. Μητσοτάκη για φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, υποχωρεί εξαιτίας των εξελίξεων με τις τιμές των καυσίμων.

Οσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός απαιτούν χρονικό διάστημα αρκετών μηνών για να αποτυπωθούν στην αγορά, η οποία ωστόσο χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις για να αναχαιτίζει τις επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, που με τη σειρά τους ήδη φέρνουν μεγάλες αυξήσεις σε σειρά καταναλωτικών αγαθών.

Οι πρώτες αυξήσεις είναι γεγονός, εξαιτίας αφενός των ανατιμήσεων στο πλαστικό, που επηρεάζει τις περισσότερες συσκευασίες προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, αφετέρου λόγω του εξαπλασιασμού στο κόστος μεταφοράς προϊόντων. Συγκεκριμένα, το κόστος ενός κοντέινερ πριν το Πάσχα ήταν μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων ευρώ και τώρα ξεπερνά τις 18.000. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες δεν μπορούν να απορροφήσουν το σύνολο των ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα σημαντικό ποσοστό να μετακυλύει στους καταναλωτές.

Στην αρχή του χρόνου, που καταγράφηκαν οι πρώτες ανατιμήσεις, οι έμποροι κατάφεραν να τις απορροφήσουν. Τώρα όμως είναι αδύνατο και το αντιλαμβάνονται όλοι, πλην ίσως των κυβερνώντων, που διά στόματος του υπουργού Ανάπτυξης επιχειρούν να παρουσιάσουν εντελώς διαφορετική εικόνα. Ο Αδ. Γεωργιάδης προσπαθεί να καθησυχάσει τους καταναλωτές και τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι το κύμα ανατιμήσεων θα είναι παροδικό και πως οι φοροελαφρύνσεις, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, καθώς και αυτές που ακολουθούν με βάση την πορεία της οικονομίας, θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από το «τσουνάμι» ακρίβειας.

Σε ό,τι αφορά στις κυβερνητικές εκτιμήσεις για παροδικότητα των ανατιμήσεων, όσοι τις διατυπώνουν είτε δεν γνωρίζουν, είτε κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι όταν καταγράφονται αυξήσεις τιμών, συνήθως δεν ακολουθεί αποκλιμάκωση. Σε ό,τι αφορά στις φοροελαφρύνσεις, ποιος ζει ποιος πεθαίνει μέχρι του χρόνου, που θα αρχίσουν να φαίνονται στις τσέπες των φορολογούμενων οι θετικές επιπτώσεις από τις μειώσεις των φόρων. Η κατάσταση επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών, καθώς και αποφάσεων για την άμεση μείωση της φορολογίας σε βασικά αγαθά, όπως τα καύσιμα.

Αντί η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαγγέλλει αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης. Στο ζήτημα των ανατιμήσεων στην αγορά, αντί να ανακοινωθεί γενναία μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, εκφράζονται ευχολόγια για παροδικές αυξήσεις, χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα μπορούν να αποτρέπουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, που πάντα προκύπτουν σε περιόδους «έκρηξης» των τιμών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου