Τριπλή απειλή για τη… «μακροημέρευση» της κυβέρνησης

Τελευταία ενημέρωση: 2021-10-17, 08:15:17
Τριπλή απειλή για τη… «μακροημέρευση» της κυβέρνησης

Το καλοκαίρι ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές, που «πλήγωσαν» την εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Αρχικώς, ήταν η απώλεια ελέγχου της κατάστασης, που κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δυνατότητες του κυβερνητικού σχήματος να διαχειριστεί ένα ακραίο φαινόμενο. Στη συνέχεια, ακολούθησαν αμφιλεγόμενοι χειρισμοί, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα, ωστόσο οι συγκεκριμένες κινήσεις διεύρυναν τις αρνητικές εντυπώσεις και αύξησαν το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Για πρώτη ίσως φορά, από την ημέρα που κέρδισε τις εκλογές το 2019 η ΝΔ, υπήρξε ξεκάθαρη αμφισβήτηση στις δυνατότητες του σχήματος που κυβερνά, να βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει οικονομικά και να αναγεννήσει τις προσδοκίες των πολιτών για το μέλλον.

Με την είσοδο του φθινοπώρου, η ενεργειακή κρίση, με τις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις στα καύσιμα και το κύμα ακρίβειας στην αγορά, προκαλεί συνθήκες τέλειας οικονομικής καταιγίδας και αυξάνει τα προβλήματα, που καλείται να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί, καθώς θα φανούν οι αντοχές και οι δυνατότητες της κυβέρνησης να επουλώσει τις πληγές στην εικόνα της από τις εφιαλτικές πυρκαγιές και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κύματος ανατιμήσεων στα νοικοκυριά.

Η αλήθεια είναι ότι ευνοείται ο πρωθυπουργός από την αδυναμία, επί του παρόντος τουλάχιστον, της αντιπολίτευσης να διαμορφώσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Μπορεί, όμως, να αλλάξει, αν συνεχιστούν τα κυβερνητικά ολισθήματα και αν ταυτόχρονα ο Αλ. Τσίπρας αποφασίσει να βάλει στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής του ομάδας και του κόμματός του τις ακραίες φωνές του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, αν, δηλαδή, αποφασίσει να ανανεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να επιχειρήσει πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία.

Οι συνθήκες, που διαμορφώνονται για την αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνουν ιδανικές, καθώς το γερό χαρτί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η ανάκαμψη της οικονομίας, τίθεται υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων στο ζήτημα του κόστους της ενέργειας. Ο στόχος για ταχεία ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και μέσω αυτής η άμβλυνση των δυσμενών εντυπώσεων του καλοκαιριού απομακρύνεται. Τα στατιστικά δεδομένα, που έδειχναν πως οδεύουμε σε συνθήκες εκρηκτικής οικονομικής ανάπτυξης, ξεθωριάζουν και οι οικονομικοί αναλυτές, που εκτιμούσαν ότι η ανάκαμψη θα είναι εντυπωσιακή μέχρι το τέλος του έτους, μάλλον διαψεύδονται.

Οι εκτιμήσεις τους στηρίχθηκαν στην έκρηξη κατανάλωσης, που παρατηρούνταν από τον περασμένο Μάιο και μετά, αλλά και στην αναγέννηση του κατασκευαστικού κλάδου. Η εικόνα του τουρισμού εξέπληξε τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και σε αντίστοιχο εσόδων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα πέτυχαν πληρότητες καλύτερες του 2019 και υψηλότερα έσοδα.

Μετά τις συνθήκες που διαμόρφωσε η έκρηξη στις τιμές της ενέργειας, διατυπώνονται, ήδη, επιφυλάξεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ η αβεβαιότητα, που προκαλεί η παράταση της πανδημικής κρίσης, κάνει ακόμη πιο ζοφερό το τοπίο. Βάσει των παραπάνω, κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης δύσκολα θα ξεπεράσει φέτος το 5,5%, ενώ διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι η τάση θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο το 2022, παρά την πολυαναμενόμενη έκρηξη των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, εξαιτίας των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που θα προσφέρουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με βάση αυτές τις προοπτικές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην άμβλυνση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και το γενικότερο κύμα ακρίβειας στην αγορά και όχι στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και περιορισμό εκ νέου του μη μισθολογικού κόστους, προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση.

Η πρόκληση, λοιπόν, για την κυβέρνηση είναι τεράστια. Από τη μια καλείται να στηρίξει τα νοικοκυριά ενόψει του δυσκολότερου, ίσως, χειμώνα την τελευταία δεκαετία και από την άλλη να ανασυγκροτήσει τον κρατικό μηχανισμό και να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι ολιγωρίες του καλοκαιριού, αν προκύψουν έκτακτες καταστάσεις, εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών.

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τον πύρινο εφιάλτη του καλοκαιριού, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η εικόνα της «αποτελεσματικής» νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης έχει θολώσει. Τα κύματα οργής και αγανάκτησης των πολιτών, που έχασαν τις περιουσίες τους, μπορεί να εκτονώθηκαν στο πακέτο των μέτρων, που ανακοινώθηκε τότε, ωστόσο τώρα προκύπτει νέα απειλή, η οποία αφορά στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας. Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι πως δεν έχει περάσει ο κίνδυνος της υγειονομικής κρίσης, η οποία εξακολουθεί να απειλεί το σύστημα υγείας και να δυσκολεύει την καθημερινότητά μας, παρά την άρση των περισσότερων απαγορεύσεων.

Το τριπλό ερώτημα, που τίθεται πλέον, είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση εμπιστοσύνης στις σχέσεις της με τους πολίτες, πώς θα αντιμετωπίσει το ορμητικό «τσουνάμι» ακρίβειας στην αγορά, που έρχεται εναντίον των πολιτών και παράλληλα πώς θα διαχειριστεί την απειλή του κορονοϊού, που καραδοκεί, όπως και οι εκφραστές - υποστηρικτές του ανορθολογισμού κατά των εμβολίων, των μόνων δοκιμασμένων και αποτελεσματικών επιστημονικών εργαλείων απέναντι στο απειλητικό πανδημικό φαινόμενο, οι οποίοι συνεχίζουν να υποθάλπουν την προσπάθεια να κλείσει ο φαύλος κύκλος της διετούς υγειονομικής κρίσης. Η επιρροή τους σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες είναι πραγματικά τρομακτική, τη στιγμή που το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας δεν έχει σταματήσει να επιχειρηματολογεί υπέρ της αναγκαιότητας του εμβολιασμού και οι περισσότεροι από 15.000 νεκροί από την πανδημία αποτελούν τραγική επιβεβαίωση της συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι, λοιπόν, εξαιρετικά κρίσιμοι για την κυβέρνηση. Τώρα θα κριθεί πραγματικά, αν ο πρωθυπουργός, το υπουργικό του συμβούλιο και η ομάδα των στενών του συνεργατών διαθέτουν τις αντοχές και τις δυνάμεις να ξεπεράσουν τα πολλά εμπόδια, που ορθώνονται μπροστά τους. Το ρήγμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πολίτες, μετά τον πύρινο όλεθρο του φετινού καλοκαιριού, μπορεί να μετατραπεί σε αγεφύρωτο χάσμα, αν δεν αποδώσουν τα οικονομικά μέτρα κατά του κύματος ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας και αν δεν ελεγχθεί, επιτέλους, η κατάσταση με την πανδημία.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
3
=