Η κοινωνική μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας

η-κοινωνική-μάστιγα-της-ενδοοικογενε-374038

Η συχνότητα, με την οποία καταγράφονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο αστυνομικό και το δικαστικό ρεπορτάζ, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και στην τοπική κοινωνία. Σχεδόν καθημερινά κινητοποιούν τους αστυνομικούς κλήσεις για βοήθεια από γυναίκες, στις οποίες οι σύντροφοι της ζωής τους ασκούν σωματική βία, αφού πρώτα έχουν περάσει από το στάδιο της άσκησης αντίστοιχης ψυχολογικής.

Με την ίδια συχνότητα φτάνουν στα ακροατήρια του Πρωτοδικείου Βόλου οι συγκεκριμένες υποθέσεις, με τις σοκαριστικές λεπτομέρειες των επιθέσεων σε βάρος γυναικών να συγκλονίζουν. Δυστυχώς, οι κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν οι διωκόμενοι, είναι σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ οι ποινές, που τους επιβάλλει το δικαστήριο, είναι με αναστολή. Ετσι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν να κάνουν κόλαση τις ζωές των συντρόφων τους, χωρίς να πτοούνται από το γεγονός ότι η βίαιη συμπεριφορά τους, εκτός των άλλων, αφήνει βαθιά ψυχικά τραύματα και στα παιδιά του ζευγαριού.

Τις περισσότερες φορές, οι επιθέσεις γίνονται ενώπιων ανήλικων παιδιών, που κοιτάζουν με τρόμο τον πατέρα τους να βιαιοπραγεί κατά της μητέρας τους. Το κλάμα και οι φωνές των παιδιών δεν μπορούν να σταματήσουν την έκρηξη οργής και τις συνέπειές της σε βάρος ανυπεράσπιστων γυναικών. Η σιωπή και η ανοχή τους στη βίαιη συμπεριφορά, με την ελπίδα ότι θα φτιάξουν τα πράγματα και θα αποκατασταθεί η ηρεμία στις σχέσεις του ζευγαριού, απλά παρατείνουν το μαρτύριο του θύματος, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες για νέο ξέσπασμα, ο θύτης να φτάσει ακόμη και στο έγκλημα.

Στη χώρα μας έχουν βρει τον θάνατο, από τα χέρια των συζύγων τους, δώδεκα γυναίκες το 2021. Στο χρονικό διάστημα της καραντίνας ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι έκανε το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας πιο έντονο. Τους τελευταίους 18 μήνες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ακόμη περισσότερα περιστατικά, με θύματα γυναίκες, γεγονός που ανέδειξε τις διαστάσεις του προβλήματος, αλλά συγχρόνως ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας και έφερε νέες προσπάθειες από φορείς και συλλογικότητες, με σκοπό να μπει τέλος στον εφιάλτη, που ζουν χιλιάδες γυναίκες πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών τους.

Η συλλογικότητα «Μαχητικές και Ελεύθερες Βόλου» είναι νεοσύστατη πρωτοβουλία, που δημιουργήθηκε μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας όχι μόνο στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, αλλά και στην περιφέρεια του νομού, όπου τα στόματα ανοίγουν πιο δύσκολα και οι ακραίες συμπεριφορές με θύματα γυναίκες είναι πιο συχνές. Μόνο αν σταματήσουν να είναι κλειστά τα στόματα και πάψει να κρύβεται το πρόβλημα κάτω από το χαλί της κοινωνικής προκατάληψης, θα τελειώσει το μαρτύριο των κακοποιημένων γυναικών.

Οι συλλογικότητες, που έχουν συσταθεί, μαζί με τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές της πολιτείας, μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί τα θύματα να το ζητήσουν και να έχουν αποφασίσει να βάλουν τέλος στον καθημερινό τους εφιάλτη. Αν, ταυτόχρονα, αστικοποιηθεί το ποινικό πλαίσιο για τους ψευτοπαλικαράδες, που τολμούν και σηκώνουν χέρι στις συντρόφους τους, μπορούμε να ελπίζουμε ότι το πρόβλημα είναι δυνατό να εξαλειφθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου