Με το μυαλό στις πρόωρες εκλογές και όχι στα προβλήματα  

με-το-μυαλό-στις-πρόωρες-εκλογές-και-όχ-380760

Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο έβαλε φρένο στα σενάρια πρόωρων εκλογών, επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά μετά την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, αρκετά κυβερνητικά στελέχη ασχολούνται περισσότερο με τη φημολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την επόμενη χρονιά και λιγότερο με τα καθήκοντά τους, όπως αυτά προκύπτουν από τα υπουργικά τους χαρτοφυλάκια. Τους κάλεσε, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να ασχολούνται με τα καθήκοντά τους, να επικεντρώνονται στην προώθηση του κυβερνητικού έργου και να σταματήσουν να φαντασιώνονται πρόωρες εκλογές.

Δεν προκαλεί εντύπωση η προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του να βγάλουν από το μυαλό τους το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και να στρωθούν στη δουλειά. Αλλωστε, οι πρωθυπουργοί αναγκάζονται διαχρονικά να διαψεύδουν ανάλογα σενάρια, σε μια προσπάθεια αφενός να προωθούν το κυβερνητικό έργο, αφετέρου να αιφνιδιάζουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Στην προκειμένη περίπτωση, προκαλεί αλγεινή εντύπωση ο τρόπος σκέψης των κυβερνητικών στελεχών, τα οποία αντί να επικεντρώνονται στα καθήκοντά τους, έτσι ώστε να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της μετά τη λαίλαπα της υγειονομικής κρίσης, συντηρούν και αναπαράγουν σενάρια για πρόωρες εκλογές, που μόνο στα δημοσιογραφικά γραφεία πρέπει να κυκλοφορούν.

Η απειλή της πανδημίας παραμένει. Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να προκαλούν έντονη ανησυχία. Η Βόρεια Ελλάδα είναι στο κόκκινο και ο ρυθμός εμβολιασμού παραμένει υποτονικός. Την ίδια στιγμή, κάποιοι υπουργοί ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους στη νέα Βουλή και κατά συνέπεια θα εξασφαλίσουν τα προνόμια, που απολαμβάνουν τώρα, για τουλάχιστον μια ακόμη τετραετία.

Η χώρα μας, όπως και όλος πλανήτης, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων πενήντα ετών, οι τιμές στα καύσιμα έχουν εκτοξευτεί, το κύμα ακρίβειας που έρχεται απειλεί να «πνίξει» τα νοικοκυριά και τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ, που ξημεροβραδιάζονται στα κανάλια και στα ραδιόφωνα, σκέφτονται μόνο πότε θα στηθούν πρόωρες κάλπες.

Την αγωνία τους εντείνει η ιδιαιτερότητα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, που θα γίνει με όρους απλής αναλογικής. Δηλαδή, κάθε κόμμα θα στείλει στη Βουλή τον αριθμό των βουλευτών, που αντιστοιχούν στο εκλογικό του ποσοστό, χωρίς μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και άλλα εφευρήματα του εκλογικού νόμου. Κατά συνέπεια, πολλά από τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη δεν θα επανεκλεγούν, ενώ μέχρι να επαναληφθούν οι εκλογές, με σκοπό την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης, μεσολαβεί χρονικό διάστημα πολιτικής αβεβαιότητας, διεργασιών και διαβουλεύσεων, που ουδείς γνωρίζει πώς θα διαμορφώσει τις ισορροπίες και το μετεκλογικό σκηνικό.

Ολα αυτά, βέβαια, δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Οι ψηφοφόροι, άσχετα να ψήφισαν ή όχι τη ΝΔ, περιμένουν λύσεις στα προβλήματά τους και σοβαρότητα ως προς την άσκηση των καθηκόντων των κυβερνητικών στελεχών, ειδικά τον φετινό ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου