Το δύσκολο εγχείρημα επανεκκίνησης των ακαδημαϊκών σχολών

το-δύσκολο-εγχείρημα-επανεκκίνησης-τ-383027

Η επανεκκίνηση των σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά από σχεδόν έναν χρόνο τηλεδιδασκαλίας, είναι μεγάλο και δύσκολο στοίχημα για τις πρυτανικές αρχές. Ας μην ξεχνάμε ότι στο σύνολο των σχολών, από τη Θεσσαλία μέχρι τη Φθιώτιδα, ο αριθμός των φοιτητών φτάνει τους 38.000, όσο δηλαδή μια πόλη όπως η Νέα Ιωνία, ενώ στον Βόλο ο αριθμός των φοιτητών φτάνει, πλέον, τους 15.000. Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς χωρίς προβλήματα, σχετικά με την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας και την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αποτελεί κορυφαίο ζητούμενο όχι μόνο για τους διοικούντες, αλλά και για τους φοιτητές, τους διδάσκοντες και τους υπαλλήλους.

Για να πετύχει το εγχείρημα, που άρχισε από χθες, χρειάζονται συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και διάθεση συμμόρφωσης στα νέα δεδομένα. Για παράδειγμα, η στάση όσων εισέρχονται στις ακαδημαϊκές υποδομές απέναντι στο προσωπικό, το οποίο έχει αναλάβει τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και των τεστ αυτοδιάγνωσης, πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη. Το προσωπικό κάνει τη δουλειά για την οποία προσελήφθη και όσοι εισέρχονται στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις πρέπει να επιδεικνύουν τα έγγραφα, που τους ζητούνται. Η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων κύλησε ομαλά, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της καθαριότητας, η μη πρόσληψη των 26 καθαριστριών, που απολύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους, εξακολουθεί να προβληματίζει. Από τη μια μεριά οι απολυμένες καθαρίστριες ζητούν την επαναπρόσληψή τους, καταγγέλλοντας ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα για την ενίσχυση των μέτρων καθαριότητας. Από την άλλη οι πρυτανικές αρχές επιμένουν στο μοντέλο της ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού, διαβεβαιώνοντας ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως για να αποδίδει ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, πρέπει να μην προκύπτουν εκκρεμότητες ως προς τους όρους επαναλειτουργίας των σχολών και των τμημάτων. Οσο αυστηρό είναι το πλαίσιο των μέτρων εισόδου στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, τόσο ξεκάθαρο πρέπει να είναι το σχέδιο για τον καθαρισμό αμφιθεάτρων, εργαστηρίων, αιθουσών διδασκαλίας και διοικητικών υπηρεσιών.

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στο διδακτικό προσωπικό δεν αρκούν, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των σχολών. Οι διοικητικοί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό γύρω στο 70%, ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό των φοιτητών, που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Βέβαια, δεν ισχύει σε όλες τις σχολές. Για παράδειγμα, στη σχολή ανθρωπιστικών επιστημών τα ποσοστά εμβολιασμού των φοιτητών δεν ξεπερνούν το 50%, σε αντίθεση με το Πολυτεχνείο, όπου ποσοστό άνω του 70% έχει εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει, τέλος, το παραμικρό περιθώριο ανοχής για τους οργανωμένους αρνητές και τους συνωνομοσιολόγους εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Αρκετά ήταν τα τρία χαμένα εξάμηνα της τηλεκπαίδευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου