Απροσπέλαστο γκέτο ανομίας

απροσπέλαστο-γκέτο-ανομίας-388898

Οταν τον Απρίλιο του 2015 άρχισε να λειτουργεί το νέο αστυνομικό μέγαρο Μαγνησίας στην περιοχή Αλιβερίου, η τοπική κοινωνία είχε την ελπίδα ότι μπορεί να διαδραματίζει, η συγκεκριμένη επιλογή, καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης και της νομιμότητας σε συνοικία, που μέχρι τότε ήταν πραγματικό γκέτο, θύλακας ανομίας και παραβατικότητας.

Τα παράπονα των κατοίκων της περιοχής για καθημερινές εντάσεις και επεισόδια, για γλέντια που κρατούσαν όλο το βράδυ και για διακίνηση ναρκωτικών, σε απόσταση αναπνοής από σχολεία, ήταν στην ημερήσια διάταξη. Πριν την ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου, η παρουσία αστυνομικών στο Αλιβέρι ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και η δράση των κακόβουλων και παραβατικών, περίπου, ανεξέλεγκτη. Εξι χρόνια μετά, παρατηρούμε ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει.

Το πρόσφατο συμβάν ξυλοδαρμού δύο αστυνομικών από ομάδα 15 Ρομά, όταν τα όργανα της τάξης πήγαν στο Αλιβέρι για να βεβαιώσουν πρόστιμα για διατάραξη κοινής ησυχίας, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Σε ποια άλλη γειτονιά στον Βόλο θα τολμούσαν πολίτες να αντιδράσουν με αυτό τον τρόπο; Στο Αλιβέρι όμως, που φαίνεται ότι συνεχίζει να λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες, παρ’ ότι το αστυνομικό μέγαρο λειτουργεί εντός της συνοικίας, η ανομία, η αδιαφορία για την τήρηση των νόμων και οι ακραίες συμπεριφορές, ακόμη και κατά αστυνομικών οργάνων εξακολουθούν να αποτελούν ανοιχτή πληγή για το πολεοδομικό συγκρότημα και να στιγματίζουν τη συνολική παρουσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας.

Από τη στιγμή που έπεσαν θύματα βίας αστυνομικοί, οι οποίοι πήγαν στο Αλιβέρι για να κάνουν τη δουλειά τους, φανταστείτε τι μπορούν να πάθουν απλοί πολίτες, σε περίπτωση που τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν στον γείτονά τους, ο οποίος παίζει τη μουσική στη διαπασών όλη νύχτα.

Για σοβαρά λάθη και παραλείψεις στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης της ανομίας στο Αλιβέρι κάνουν λόγο οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών, που βλέπουν τους συναδέλφους τους να καταλήγουν στο νοσοκομείο, εν ώρα υπηρεσίας. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα και οι ισορροπίες, που έχουν επιβάλει οι παραβατικοί στο Αλιβέρι, ο έλεγχος θα χαθεί οριστικά. Αν δεν ληφθούν δραστικές αποφάσεις για τη διασφάλιση της νομιμότητας, όπως σε όλες τις συνοικίες του Βόλου, και την παρουσία αστυνομικών χωρίς τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, σε λίγο καιρό το συγκεκριμένο γκέτο θα γίνει ολοκληρωτικά απροσπέλαστο και η καθημερινότητα των νομοταγών πολιτών πραγματικός εφιάλτης.

Στο προχθεσινό επεισόδιο οι αστυνομικοί, που δέχθηκαν ομαδική επίθεση, ήταν τυχεροί στην ατυχία τους. Κατέληξαν στο νοσοκομείο με εκδορές και ελαφρά τραύματα. Ολα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα, επειδή κλήθηκαν να επέμβουν σε συμβάν, που χαρακτηρίζεται συνηθισμένο στο αστυνομικό δελτίο, ωστόσο με την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περιοχής προκλήθηκαν άκρως επικίνδυνες συνθήκες για αστυνομικούς των 800 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου