Ελλάς – Δανία: Πανδημία…

ελλάς-δανία-πανδημία-396256

Τέλος οι μάσκες και τα υγειονομικά πιστοποιητικά, τα γραφεία λειτουργούν κανονικά, ενώ στις συναυλίες παρευρίσκονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Πού συμβαίνουν όλα αυτά; Στη Δανία, η οποία γυρίζει εντελώς σελίδα σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η Δανία πέρασε στην αντίπερα όχθη της πανδημίας χάρη στον εμβολιασμό, σε αντίθεση με τη χώρα μας, όπου τα εμβόλια διχάζουν την κοινωνία. Πριν από λίγες ημέρες διοργανώθηκε στη Δανία μουσική εκδήλωση με 50.000 θεατές. Ηταν η πρώτη, που διοργανώθηκε στην Ευρώπη. Το υγειονομικό πάσο, που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο ως προϋπόθεση ανοίγματος της χώρας, έπαψε να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ από τις 10 του ίδιου μήνα η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα γίνεται χωρίς περιορισμούς. Στην Ελλάδα οι μη εμβολιασμένοι δεν έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Για συναυλίες στη χώρα μας ούτε λόγος.

«Στόχος μας είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών», δηλώνουν κορυφαίοι Δανοί επιδημιολόγοι, οι οποίοι σημειώνουν ότι «ο ιός θα κυκλοφορεί πλέον με δυσκολία, καθώς ελάχιστοι δεν έχουν εμβολιαστεί». Η Δανία δεν δυσκολεύτηκε να πείσει τους πολίτες της για τα οφέλη του εμβολιασμού. Αποτέλεσμα το 73% των 5,8 εκατομμυρίων Δανών είναι πλέον πλήρως ανοσοποιημένο, όπως και το 96% όσων είναι άνω των 65 ετών.

Πώς, όμως, έγινε αυτό; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ευρώπης, μία από τις ιδιαιτερότητες της σκανδιναβικής χώρας ήταν η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών και του πληθυσμού σχετικά με τη στρατηγική, που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Οπως πολλές χώρες, η Δανία σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας εφάρμοσε κοινωνικά μέτρα και αντίστοιχα δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης, παράλληλα, όμως, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους και στις κοινότητες, ώστε να ακολουθούν με τη θέλησή τους τις συστάσεις της κυβέρνησης. Με περίπου 500 νέα κρούσματα καθημερινά και το ποσοστό επιπολασμού του ιού στο 0,7% οι αρχές της Δανίας εκτιμούν ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο.

Στην Ελλάδα η λογική των προστίμων επικράτησε όσο καιρό διαρκούσαν τα μέτρα καραντίνας, με μεγάλο μέρος των πολιτών να επικεντρώνεται πώς θα ξεγελά τις αρχές και πώς θα παρακάμπτει τα μέτρα και τις απαγορεύσεις. Από την πλευρά της η πολιτεία εξάντλησε σε πολλές περιπτώσεις την αυστηρότητά της, προκαλώντας οργανωμένες αντιδράσεις, οι οποίες έλαβαν τη μορφή συλλαλητηρίων και εξελίχθησαν σε συγκρούσεις με τις αστυνομικές αρχές.

Ετσι, μετά τα αλλεπάλληλα lock down και την τιτάνια επικοινωνιακή προσπάθεια υπέρ του εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων στη χώρα μας παραμένει από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, σε σχέση πάντα με τον πληθυσμό, ενώ ο εμβολιαστικός σχεδιασμός εξελίσσεται με ρυθμούς χελώνας. Κάντε τις συγκρίσεις και βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τις διαφορές στην αντιμετώπιση της ίδιας ακριβώς υγειονομικής απειλής από δύο ευρωπαϊκές χώρες, τις οποίες δεν τις χωρίζουν απλώς 2.800 χιλιόμετρα, αλλά μια πραγματική άβυσσος στη νοοτροπία των δύο λαών και στις σχέσεις τους με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου