Απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικοί χειρισμοί

Τελευταία ενημέρωση: 2021-09-29, 07:10:38
Απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικοί χειρισμοί

Πιο νωρίς από κάθε άλλη σχολική χρονιά και χωρίς ξεκάθαρο διεκδικητικό πλαίσιο, για άλλη μια φορά, μαθητές συγκεκριμένων σχολείων στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και στην περιφέρεια του νομού Μαγνησίας κλείδωσαν από χθες τουλάχιστον δέκα διδακτήρια με λουκέτα και αλυσίδες, μη επιτρέποντας τη διά ζώσης διδασκαλία. Οι συμμαθητές τους, που δεν συμμετέχουν στις καταλήψεις, παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, ωστόσο οι καταληψίες αποκλείονται από τη συγκεκριμένη διαδικασία και παίρνουν απουσίες.

Από αυτή την πλευρά, η ζημιά που προκαλείται στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μικρή, καθώς η πλειονότητα των μαθητών δεν χάνει μαθήματα. Ωστόσο, η τηλεκπαίδευση δεν είναι δυνατό να υποκαθιστά τη διά ζώσης διδασκαλία, ενώ το όπλο των καταλήψεων, που είναι μέσο διεκδίκησης ουσιαστικών αιτημάτων και άσκησης πίεσης στα όργανα της εκπαίδευσης για την εξεύρεση λύσεων σε σοβαρά προβλήματα της σχολικής κοινότητας, απαξιώνεται και υποβαθμίζεται.

Ο φετινός κύκλος των καταλήψεων, που άνοιξε πριν καν αρχίσει η τρίτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς, δεν περιλαμβάνει ουσιώδη και ξεκάθαρα αιτήματα, παρά μόνο γενικές και αόριστες διεκδικήσεις, που προκαλούν σύγχυση ακόμη και στους πρωτεργάτες των κινητοποιήσεων. Σαν ιός εξαπλώνεται και φέτος το κύμα των καταλήψεων στα σχολεία και του νομού Μαγνησίας. Μέσω του διαδικτύου, απευθύνθηκε κάλεσμα να κλείσουν σχολεία και από χθες τα ξημερώματα κλείδωσαν τα πρώτα λουκέτα και οι πρώτες αλυσίδες στις εξώπορτες σχολικών προαυλίων.

Η όποια προσπάθεια διαλόγου με τους καταληψίες μοιάζει περιττή και ατελέσφορη, από τη στιγμή που δεν έχουν ξεκάθαρα αιτήματα. Η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να διαχειρίζεται και το φετινό κύμα των καταλήψεων χωρίς εντάσεις και ακρότητες, που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Με νηφαλιότητα και ήπια προσέγγιση οι διευθυντές των σχολείων και τα ανώτερα στελέχη της Δευτεροβάθμιας πρέπει να διαχειρίζονται την κατάσταση, με την ελπίδα ότι θα «ξεφουσκώσουν» σύντομα και οι φετινές καταλήψεις.

Δεν υπάρχει λόγος να ζητηθεί η συνδρομή της δικαιοσύνης. Τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση. Σε αυτή την περίπτωση, οι αντιδράσεις θα είναι οξύτατες και οι συνέπειες απρόβλεπτες. Ειδικά, από τη στιγμή που καιροφυλακτούν, ώστε να εκμεταλλευτούν, για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς, τις καταλήψεις εξωθεσμικά κέντρα και παράγοντες εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Φέτος, μάλιστα, που τα σχολεία άνοιξαν με ιδιαίτερα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και με βασική στόχευση να εξελίσσεται η σχολική χρονιά με τη διά ζώσης διδασκαλία, η προσοχή όλων πρέπει να είναι στραμμένη στη διασφάλιση της ηρεμίας και της κανονικότητας στην εκπαίδευση. Οι υπεύθυνοι για τις καταλήψεις πρέπει να είναι δυο φορές προσεκτικοί, έτσι ώστε να μη μετατραπούν τα σχολεία σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, από τη στιγμή που δεν είναι δυνατό να τηρούνται τα μέτρα, όπως όταν το σχολείο λειτουργεί κανονικά.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
5
=