Ανησυχία στην αγορά για τα κυβερνητικά ημίμετρα

ανησυχία-στην-αγορά-για-τα-κυβερνητικ-404313

Η αισιοδοξία, που προκάλεσαν στις τάξεις των εμπόρων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για φοροελαφρύνσεις και μέτρα ουσιαστικής στήριξης της πραγματικής οικονομίας, δίνει πλέον τη θέση της στην ανησυχία, που προκαλεί το επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων. Οσα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαιτούν χρονικό διάστημα μηνών για να αποτυπωθούν στην αγορά, η οποία ωστόσο χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις για να αναχαιτίζει τις επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν μεγάλες αυξήσεις σε σειρά καταναλωτικών αγαθών.

Ηδη σημειώνονται οι πρώτες αυξήσεις, εξαιτίας αφενός των ανατιμήσεων στο πλαστικό, που επηρεάζει τις περισσότερες συσκευασίες προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, αφετέρου λόγω του εξαπλασιασμού στο κόστος μεταφοράς προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος ενός κοντέινερ πριν το Πάσχα ήταν μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων ευρώ και τώρα ξεπερνά τις 18.000. Είναι παραπάνω από προφανές ότι οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν το σύνολο των επερχόμενων ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα σημαντικό ποσοστό να μετακυλήσει στους καταναλωτές.

Από την αρχή του χρόνου, που άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες ήπιες ανατιμήσεις, οι έμποροι κατάφερναν να τις απορροφούν. Τώρα όμως είναι αδύνατο και το αντιλαμβάνονται όλοι, πλην ίσως των κυβερνώντων, που διά στόματος του υπουργού Ανάπτυξης επιχειρούν να παρουσιάσουν εντελώς διαφορετική εικόνα. Ο Αδ. Γεωργιάδης προσπαθεί να καθησυχάσει τους καταναλωτές και τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι το κύμα ανατιμήσεων θα είναι παροδικό και πως με τις φορελαφρύνσεις, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, καθώς και αυτές που ακολουθούν με βάση την πορεία της οικονομίας, θα αντισταθμιστούν οι αυξήσεις.

Σε ό,τι αφορά στην παροδικότητα των ανατιμήσεων, ο υπουργός είτε δεν γνωρίζει, είτε κάνει πως δεν γνωρίζει ότι όπου και όταν καταγράφονται αυξήσεις τιμών, ποτέ δεν έχουμε μειώσεις. Σε ό,τι αφορά στις φοροελαφρύνσεις, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι του χρόνου, που θα αρχίσουν να φαίνονται στις τσέπες των φορολογούμενων οι θετικές επιπτώσεις από τις μειώσεις των φόρων. Η κατάσταση επιτάσσει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών, καθώς και αποφάσεις για την άμεση μείωση της φορολογίας σε βασικά προϊόντα, όπως τα καύσιμα.

Αντί η κυβέρνηση να ανακοινώσει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαγγέλλει αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης. Στο ζήτημα των ανατιμήσεων στην αγορά, αντί να ανακοινωθεί γενναία μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, εκφράζονται ευχολόγια για παροδικές αυξήσεις, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι οι υφιστάμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα σαρώνουν την αγορά και θα αποτρέπουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, που πάντα εκδηλώνονται σε περιόδους ανατιμήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου