Ζήτημα αξιοπιστίας

ζήτημα-αξιοπιστίας-851206

Απολύτως δικαιολογημένη είναι η δυσπιστία, με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οι υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 150 ευρώ και για «κούρεμα» των χρεών, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θυμίζουν τις εξαγγελίες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας, τον Ιανουάριο του 2015. Τότε είχε υποσχεθεί αυξήσεις μισθών, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και υλοποίηση πολιτικών κατά της λιτότητας, που θα βελτίωναν την καθημερινότητα των πολιτών μετά από πέντε δύσκολα χρόνια μνημονίων.

Στις 13 Ιουλίου του 2015 ο Αλ. Τσίπρας υπέγραψε τη συμφωνία με τους δανειστές, με την οποία η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης όχι μόνο κατέστη αδύνατη, αλλά η κυβέρνησή του υλοποίησε ιδιαίτερα σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας. Στο μεταξύ, είχε κερδίσει τις εκλογές, καθώς σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων πίστεψε στις υποσχέσεις του για αυξήσεις μισθών και μείωση φόρων και του εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η απώλεια εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την εμφατική εκλογική ήττα του κόμματός του τον Ιούλιο του 2019.

Το μείζον ζήτημα αξιοπιστίας, που αντιμετώπιζε τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζει να υφίσταται και αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με την κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τη δυσφορία του κόσμου για τις επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας στην καθημερινότητα, τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία, να συνεχίζει να διατηρεί διψήφια δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα αναλάβει ξανά το τιμόνι της χώρας, θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό και θα μειώσει τους φόρους, επιχειρώντας νέο ξεκίνημα για τη χώρα. Ισως βέβαια να επιθυμεί, στην ουσία, νέο ξεκίνημα για το κόμμα του και τις σχέσεις του με την κοινωνία. Για να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πιστέψει ξανά ο κόσμος στις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει το εκλογικό σώμα να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ασκεί έλεγχο στην εξουσία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εποικοδομητικές προτάσεις και νέο πολιτικό προσανατολισμό.

Τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κάνει είναι να ασκεί στείρα αντιπολίτευση, να λέει «όχι» σε όλα και να μπερδεύει τους πολίτες με την αλλοπρόσαλλη στάση του σε μείζονα ζητήματα, όπως του εμβολιασμού. Με τις εξαγγελίες του περασμένου Σαββατοκύριακου από τη ΔΕΘ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του με την κοινωνία. Το ζητούμενο είναι αν θα πειστεί η κοινωνία ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και πως είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα ηνία της χώρας, χωρίς αυτή τη φορά να διακινδυνεύσουν να τη ρίξουν στα βράχια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου