Τα αδιέξοδα του αγροτικού κόσμου

τα-αδιέξοδα-του-αγροτικού-κόσμου-417551

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου έχει και τις γνώσεις και την εμπειρία για να προβλέψει τις δύσκολες μέρες, οι οποίες έρχονται για τον αγροτικό κόσμο. Μπορεί ο ίδιος να δεσμεύεται ότι η οργάνωση, που διευθύνει, θα προσπαθήσει να απορροφήσει τις επερχόμενες αυξήσεις, ώστε να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές και οι κτηνοτρόφοι, μπορεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός να προσφέρει ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές στους παραγωγούς σιτηρών και στους κτηνοτρόφους, ωστόσο η δυσμενής συγκυρία, που διαμορφώνουν για τον πρωτογενή τομέα το κύμα των ανατιμήσεων και η κλιματική αλλαγή, επιβάλλει τη χάραξη νέου σχεδιασμού από την πολιτεία, έτσι ώστε να στηρίζονται ουσιαστικά όσοι ζουν από την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία.

Οι σοδειές τους καταστρέφονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Τα κοπάδια των κτηνοτρόφων συρρικνώνονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που έχουν επιβάλει τα καρτέλ του γάλακτος. Η καθημερινότητά τους έχει γίνει αφόρητη από τις ανατιμήσεις στο κόστος παραγωγής. Η ζωή στα χωριά φθίνει χρόνο με τον χρόνο. Τα σχολεία κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών, οι πλατείες αδειάζουν, καθώς οι νέοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά και εγκαταλείπουν τους τόπους τους για να εγκατασταθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τους περιμένουν οι ουρές της ανεργίας ή ευκαιρίες απασχόλησης, που δεν τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Ολες αυτές είναι διαπιστώσεις, που έχουν γίνει από τον Νικήτα Πρίντζο εδώ και χρόνια. Απλά τώρα η κατάσταση δείχνει ότι έφτασε σε οριακό σημείο. Από τη μια η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης των τιμών και της αύξησης του κόστους παραγωγής, από την άλλη τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, που προκαλούν βιβλικές καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και εξανεμίζουν κόπους και έξοδα μηνών. Η οριακή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι, απαιτεί δραστικές λύσεις με τολμηρές πολιτικές, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην πηγή του.

Για παράδειγμα, οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβάλλουν ταχύτατα αντανακλαστικά από την κεντρική εξουσία, έτσι ώστε οι πληττόμενοι να αποζημιώνονται άμεσα. Ταυτόχρονα, απαιτούνται η υλοποίηση του σχεδιασμού για τη θωράκιση των καλλιεργειών με συστήματα αντιχαλαζικής προστασίας και η υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής, που θα προστατεύουν το βιός των καλλιεργητών. Στο επίπεδο των τιμών, η προστασία παραγωγών και κτηνοτρόφων από τα αδίστακτα καρτέλ, που έχουν επιβάλει τους δικούς τους κανόνες στην αγορά, είναι σχεδόν χαμένη μάχη. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να αφεθούν στη μοίρα τους. Υπάρχουν οι μηχανισμοί για να μπει φραγμός στις ορέξεις των ισχυρών. Σχεδιασμός για την εφαρμογή των κανόνων και πολιτική βούληση για την επιβολή της νομιμότητας χρειάζονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου