Ημίμετρα για την αναχαίτιση του κύματος ακρίβειας

ημίμετρα-για-την-αναχαίτιση-του-κύματ-419103

Του Γιώργου Λαμπράκη

Τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας και το κύμα ακρίβειας σχηματίζουν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τα νοικοκυριά και κάνουν ακόμη δυσκολότερη την καθημερινότητά τους. Ειδικά οι ανεμβολίαστοι πολίτες καλούνται πλέον να καλύπτουν και το κόστος των εβδομαδιαίων εργαστηριακών ελέγχων κατά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα ο ήδη συρρικνωμένος οικογενειακός προϋπολογισμός να πιέζεται ακόμη περισσότερο.

Το κύμα ακρίβειας, με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος να σέρνουν τον χορό των ανατιμήσεων, έρχεται ορμητικό εναντίον των λαϊκών στρωμάτων, που από τη μια βομβαρδίζονται από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί προστασίας τους από τις επερχόμενες αυξήσεις, από την άλλη διαπιστώνουν καθημερινά ανατιμήσεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες. Τριπλασιάστηκε σε έναν χρόνο η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας, με αποτέλεσμα την πρόκληση αλυσιδωτών αντιδράσεων στην αγορά, με τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά να θεωρούνται θέμα χρόνου.

Το ζητούμενο είναι αν θα αντέξουν τα νοικοκυριά στην πίεση του επερχόμενου κύματος ανατιμήσεων, καθώς η κυβέρνηση μπορεί να υπόσχεται τη λήψη μέτρων προστασίας από το «τσουνάμι» ακρίβειας, ωστόσο οι εκπρόσωποι παραγόντων της πραγματικής οικονομίας δηλώνουν αδυναμία απορρόφησης του συνόλου των ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, που με τη σειρά του επηρεάζει κάθε παραγωγική δραστηριότητα.

Ηδη, οι ιδιώτες πάροχοι ενέργειας έχουν αρνηθεί να δεσμευτούν ότι θα υλοποιήσουν τις εκπτωτικές πολιτικές, τις οποίες επιβάλλουν οι περιστάσεις. Απλά, υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να απορροφήσουν το σημαντικότερο μέρος των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Με τα σημερινά δεδομένα μόνο οι πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να αισθάνονται σίγουροι, ότι οι επόμενοι λογαριασμοί δεν θα περιλαμβάνουν αυξήσεις μεγαλύτερες από δύο ευρώ τον μήνα.

Το σύνολο των καταναλωτών θα επηρεαστεί, ωστόσο, από τις επερχόμενες αυξήσεις στα καύσιμα, τα τρόφιμα και τον καφέ. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη ούτε αυτή τη φορά να μειώσει τον περίφημο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, που είναι ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ούτε μπορεί, βέβαια, να παρέμβει στην τιμολόγηση των προϊόντων, που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Για τον καφέ οι δημόσιες τοποθετήσεις των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών περισσότερο μπέρδεψαν, παρά καθησύχασαν καταναλωτές και καταστηματάρχες, που αγωνιούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για αυξήσεις της τάξης του 30% και του 40% στην τελική τιμή του προϊόντος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πολίτες ετοιμάζονται για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα, με ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, με το επιπλέον κόστος των τεστ κορονοϊού για τους ανεμβολίαστους και με τους μισθούς καθηλωμένους στα χαμηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και ΜΜΕ, που κινούνται στη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, τους βομβαρδίζουν με πληροφορίες για τις εντυπωσιακές επιδόσεις της οικονομίας και τις προοπτικές για πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι το τέλος του έτους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου