Οφείλουμε στους νεκρούς από την πανδημία να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων

οφείλουμε-στους-νεκρούς-από-την-πανδη-420739

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι εκκλήσεις των ειδικών για την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού είναι συνεχείς, καθώς προβλέπεται ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Κατά πάσα πιθανότητα, πριν τον Οκτώβριο η πίεση στο σύστημα υγείας θα ενταθεί σοβαρά, ενώ το πρώτο crash test είναι το άνοιγμα των σχολείων.

Η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας δεν είναι επαρκής. Παραμένει αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρ’ ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένα από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη. Κάτω από το 60% υπολογίζεται το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ έπρεπε να προσεγγίζει στο 80%, ώστε να οικοδομηθεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας απέναντι στο στέλεχος «Δέλτα» του κορονοϊού.

Ο στόχος για την εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού σε ποσοστό άνω του 80% προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί τον Σεπτέμβριο. Ολα δείχνουν ότι η περίφημη ανοσία της αγέλης θα δημιουργηθεί μέσω της νόσησης, που σημαίνει ότι θα αρρωστήσουν πολλοί ανεμβολίαστοι, αρκετοί από τους οποίους θα διασωληνωθούν και σημαντικό ποσοστό δεν θα τα καταφέρει.

Για αυτό είναι μείζονος σημασίας ο εμβολιασμός. Από τη μια θα περιοριστεί η πίεση στο σύστημα υγείας και θα αποτραπούν χιλιάδες νέοι θάνατοι, από την άλλη είναι δυνατό να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να δημιουργηθεί πιο επικίνδυνο μεταλλαγμένο στέλεχος, που θα προέλθει από τους μη εμβολιασμένους.

Οσοι συνεχίζουν να εμμένουν κατά των εμβολίων, δίνουν χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται και να μεταλλάσσεται και αυξάνουν τις πιθανότητες να προκύψουν νέες μεταλλάξεις, που θα δημιουργήσουν ένα ακόμη πιο μεταδοτικό στέλεχος. Ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι υπαρκτός και το διαπιστώσαμε τους τελευταίους μήνες με την εξέλιξη της πανδημίας και τις συνεχείς μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Οι αρνητές των εμβολίων πρέπει να αντιληφθούν ότι εμμένοντας στη στάση τους αυξάνουν τις πιθανότητες να εμπλακούν το σύστημα υγείας, η κοινωνία και η οικονομία σε καταστροφικό φαύλο κύκλο. Μόνο με τον εμβολιασμό μπορεί να νικηθεί ο κορονοϊός. Το εμβόλιο δεν έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Δεν λειτουργεί, δηλαδή, ως φάρμακο, που το λαμβάνουμε κάθε μέρα, ώστε μετά από μερικά χρόνια συνεχούς λήψης να εμφανιστεί αθροιστική τοξική δράση στον οργανισμό. Με το εμβόλιο το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται. Παράλληλα, περιορίζονται οι πιθανότητες σοβαρής νόσησης και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος διασωλήνωσης και θανάτου.

Η πανδημική κρίση μπορεί να τελειώσει μόνο με το εμβολιασμό. Οποιεσδήποτε άλλες απόψεις, θεωρίες, υποθέσεις και ιδεοληψίες λειτουργούν υπέρ του κοινού εχθρού. Τον ερχόμενο Δεκέμβριο η ανθρωπότητα συμπληρώνει δύο χρόνια μάχης με τον κορονοϊό. Οφείλουμε στα περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια θύματα της πανδημίας παγκοσμίως και στους πάνω από 14.200 νεκρούς στην Ελλάδα να βάλουμε ένα τέλος στον εφιάλτη, λειτουργώντας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου