Ο εμβολιασμός θα κρίνει τη λειτουργία των σχολείων

ο-εμβολιασμός-θα-κρίνει-τη-λειτουργία-422389

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, αλλά και η ισχυρή επιθυμία της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς. Ολοι καταλαβαίνουν ότι το καλύτερο για τους μαθητές είναι να παρακολουθούν διά ζώσης τα μαθήματα και όχι να ξαναγυρίσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης, που θα προκαλούσε επιπρόσθετες δυσκολίες στην εκπαιδευτική διαδικασία και θα δημιουργούσε μαθητές πολλαπλών ταχυτήτων.

Το κυβερνητικό επιτελείο και οι ειδικοί τονίζουν ότι το ισχυρότερο όπλο για να παραμένουν τα σχολεία ανοιχτά είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός των μαθητών, αλλά και να τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Θυμίζουμε ότι τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά τα τμήματα θα κλείνουν μόνο αν νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές. Πλέον, η είσοδος των μαθητών στα σχολεία γίνεται με τις αρνητικές βεβαιώσεις των self tests, τα οποία θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα. Εξαιρούνται οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Η πορεία της πανδημίας, ωστόσο, προβλέπεται δυσοίωνη, καθώς τόσο το άνοιγμα των σχολείων, όσο και η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να δημιουργήσουν εκρηκτικό σκηνικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αποτύπωμα της επαναλειτουργίας των σχολείων στην πανδημία θα φανεί από τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ εκτιμάται ότι 25% – 30% των παιδιών θα μολυνθεί από τον κορονοϊό, δηλαδή περίπου 30.000 με 50.000 παιδιά. Αν νοσήσουν όλα τα παιδιά, θα προκύψουν απώλειες. Σε χώρες, όπου δεν ελήφθησαν μέτρα όπως στη χώρα μας και σημειώθηκε διασπορά της νόσου, καταγράφηκαν απώλειες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ 500 παιδιά έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πρόβλεψη των μαθηματικών μοντέλων του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα παιδιά, που θα αναπτύξουν βαριά νόσο. Από τις 50.000 μολύνσεις, εκτιμάται ότι το 1,5% των παιδιών ενδέχεται να εκδηλώσει πιο βαριά συμπτώματα και ενδεχομένως να χρειαστεί νοσηλεία. Ενώ σε 18 μήνες πανδημίας οι νοσηλείες στα παιδιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων δεν ξεπέρασαν τις 240, πλέον δεν αποκλείεται να φτάσουν και τις 600.

Για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μετάδοση του κορονοϊού στη σχολική κοινότητα, το υπουργείο Παιδείας, με τη συνεργασία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δημιούργησε νέο ψηφιακό εργαλείο επιτήρησης των κρουσμάτων στα σχολεία. Το νέο «όπλο», που προστίθεται στην επιστημονική «φαρέτρα», είναι ηλεκτρονική πλατφόρμα, με στόχο την καλύτερη καταγραφή, για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας στην εκπαίδευση.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα του εμβολιασμού. Ωστόσο, στην ηλικιακή ομάδα 12 – 16 το ποσοστό εμβολιασμού αγγίζει το 13%, ενώ στην αντίστοιχη 15 – 17 βρίσκεται στο 25%. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, γονείς και οι νέοι, να κλείσουν το ραντεβού τους με την «Ελευθερία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου