Ατομική υπόθεση ο τερματισμός της υγειονομικής κρίσης

ατομική-υπόθεση-ο-τερματισμός-της-υγε-426921

Του Γιώργου Λαμπράκη

Αντιστρατεύονται την επιστήμη και τη λογική όσοι εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται ότι για να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε με την πανδημία ή τουλάχιστον να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανατρέπονται η ζωή και η καθημερινότητά μας κάθε φορά που επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, το κλειδί είναι ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Μόνο με τον εμβολιασμό θα έχουμε πολύ λιγότερα σοβαρά περιστατικά και θανάτους, καθώς και μικρότερη διασπορά του κορονοϊού. Μόνο αν οικοδομήσουμε το απαιτούμενο τείχος ανοσίας θα μπορούμε να αποτρέπουμε μεγάλες εξάρσεις της πανδημίας και κυρίως θα αποφεύγουμε μαζικές εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις και βέβαια θανάτους. Επίσης, θα ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες για τη δημιουργία μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας σε ασθενείς, που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό και ταλαιπωρούνται για μήνες μέχρι να επανέλθει ο οργανισμός τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δεν μπορεί να συνεισφέρει τα αναμενόμενα, καθώς καταλήγει συνήθως να περιστρέφεται γύρω από ζητήματα, που σχετίζονται με την «τιμωρία» των αρνητών, είτε με έμμεσους, είτε με άμεσους τρόπους. Ο γράφων θεωρεί εσφαλμένη και επικίνδυνη, πρώτα και κύρια για τους ίδιους, τη στάση τους. Ωστόσο, τώρα αυτό που πρέπει να μας νοιάζει είναι το αποτέλεσμα. Δηλαδή, με ποιον τρόπο θα εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και πώς θα αυξηθεί ο αριθμός των ημερήσιων ραντεβού εμβολιασμού. Για αυτό δεν πρέπει να ανοίξουν νέοι, ατέλειωτοι διαδικτυακοί, τηλεοπτικοί και διά ζώσης καβγάδες με όσους έχουν διαφορετική γνώμη, ούτε χρειάζεται να ανακοινωθούν ακόμη πιο αυστηρές ποινές για τους αρνητές των εμβολίων. Το βασικό είναι να πειστούν για την αναγκαιότητα των εμβολίων και να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους σε κάποιο από τα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι άνθρωποι σπανίως συμμορφώνονται με μέτρα, όταν υπάρχει ο κίνδυνος τιμωρίας. Αντίθετα, τηρούν τους κανόνες, γιατί αναγνωρίζουν την ορθότητά τους και αντιλαμβάνονται τη σημασία τους για να λειτουργεί η κοινωνία. Εάν κάποιος διαβάσει προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετοί «αρνητές», ωστόσο θα δει ότι υπάρχουν και αρκετοί που ταλαντεύονται, που έχουν ανησυχίες, φόβους, που θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά διστάζουν, γιατί δεν έχουν πειστεί για την ασφάλεια των εμβολίων ή ακόμη και για τη σοβαρότητα της κατάστασης με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σε αυτούς πρέπει να επικεντρωθούμε. Με μεθοδικότητα και συστηματική ενημέρωση πρέπει να προσπαθήσει η επιστημονική κοινότητα να τους αλλάξει άποψη. Με όπλο την κοινή λογική, την εμπειρία της πανδημίας, το γεγονός ότι οι επιπλοκές, που προκαλούν τα εμβόλια, είναι εξαιρετικά σπάνιες και ταυτόχρονα η προστασία, που παρέχουν από τη βαριά νόσηση, τη νοσηλεία, τη διασωλήνωση και βέβαια τον θάνατο, η εκστρατεία ενημέρωσης πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Τι μας δίδαξε το φετινό καλοκαίρι, ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων; Πήγαν οι νέοι διακοπές στα νησιά, εφόσον ήταν ανεμβολίαστοι, οι περισσότεροι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, ωστόσο όταν επέστρεψαν στα σπίτια τους δεν μετέδωσαν τον ιό στους μεγαλύτερους, που είχαν εμβολιαστεί ή στις περιπτώσεις που υπήρξε διασπορά οι εμβολιασμένοι σπανίως εμφάνισαν βαριά συμπτώματα και ακόμη πιο σπάνια χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Είναι η καλύτερη απόδειξη για τη σημασία του εμβολιασμού και το πιο ισχυρό μήνυμα για την αναγκαιότητα οικοδόμησης του πολυπόθητου τείχους ανοσίας. Αυτό το μήνυμα πρέπει να επαναλαμβάνεται με τρόπο ορθολογικό, χωρίς υπερβολές και χωρίς να επιχειρείται η τρομοκράτηση ή ο εξαναγκασμός του κόσμου. Χωρίς ακραίες κραυγές. Χωρίς αυταρχισμό, που οπλίζει με επιχειρήματα όσους βρίσκονται στην αντίπερα όχθη της λογικής, της επιστήμης και της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας. Οι ακρότητες, λεκτικές και όχι μόνο, ο εξαναγκασμός και οι αυταρχικές μέθοδοι αποτελούν προσφιλείς πρακτικές των φανατικών υποστηρικτών του αντιεμβολιαστικού κινήματος, που άρχισε να παίρνει κόσμο στον λαιμό του, βάζοντας εμπόδια όχι μόνο στην προσπάθεια εμβολιασμού, αλλά ακόμη και στη διασωλήνωση ασθενών.

Οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αφτιά τους στις φωνές των αμετανόητων συνωμοσιολόγων και των επικίνδυνων, για τη δημόσια υγεία, εκφραστών και υποστηρικτών ανυπόστατων θεωριών ενάντια στα εμβόλια και κατά της ανάγκης να ληφθούν δραστικά μέτρα, ώστε να νικηθεί η πανδημία. Για όλους αυτούς φτάνει η ώρα της δικαιοσύνης. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, στην πλειονότητα των πολιτών, που έχουν ανάγκη να ακούν μετριοπαθείς και τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις, πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι αναγκαίο, ασφαλές και αποτυπώνει ότι αυτός που το κάνει έχει επίγνωση της πραγματικότητας, φροντίζει για τον εαυτό του πρωτίστως, αλλά και για τους γύρω του, σκέφτεται ορθολογικά και θέλει να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, να ξανακερδίσει τη ζωή του χωρίς μέτρα και περιορισμούς. Ούτε «εθνικό καθήκον» είναι, ούτε «υποχρέωση εκ του νόμου». Είναι μια σημαντική πράξη υπευθυνότητας απέναντι στους εαυτούς μας και στους συνανθρώπους μας.

Μπορεί ο χρόνος να πιέζει πλέον ασφυκτικά και οι επιστήμονες να επαναλαμβάνουν ότι όσοι δεν αποκτήσουν ανοσία μέσω του εμβολιασμού, θα το κάνουν μέσω της νόσησης από τον κορονοϊό, ωστόσο δεν πρέπει να ατονήσει η προσπάθεια να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης με προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις. Ραντεβού το ραντεβού, εμβόλιο το εμβόλιο θα πετύχουμε τον στόχο για το απαιτούμενο ανοσιακό τείχος. Αν μάλιστα αποφευχθούν νέα μέτρα κατά των μη εμβολιασμένων, θα φτάσουμε ακόμη πιο γρήγορα κοντά στον καθολικό εμβολιασμό, ειδικά των ευπαθών ομάδων. Τα επόμενα βήματα θα είναι η υποχώρηση της πανδημίας και το γλυκό αίσθημα της συλλογικής νίκης κατά της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης, που γνώρισε ο πλανήτης τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτό το αίσθημα θα είναι ακόμη πιο όμορφο, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι ο καθένας εξ ημών, ξεχωριστά, συνέβαλε στην προσπάθεια να ηττηθεί η πανδημία με μια απλή πράξη, κάνοντας το εμβόλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου