Ερχεται η ώρα των κυρώσεων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

ερχεται-η-ώρα-των-κυρώσεων-για-τους-ανε-487938

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου οργανώνεται κατά της κυβερνητικής απόφασης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Μάλιστα, στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση επικυρώθηκε η απόφαση να μην επιδείξουν οι εργαζόμενοι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την αναστολή εργασίας του ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού από 1ης Σεπτεμβρίου.

Προφανώς, υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και να τεθούν σε αναστολή εργασίας, χωρίς να πληρώνονται και να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Οι αριθμοί ΑΜΚΑ των συγκεκριμένων υγειονομικών δεν υπάρχουν στο εθνικό μητρώο εμβολιασμού και κατά συνέπεια, το σύστημα μπορεί να τους εντοπίσει και να τους θέσει εκτός εργασίας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων από τον ερχόμενο μήνα, όταν το τέταρτο πανδημικό κύμα θα σκάσει με ορμή στο σύστημα υγείας.

Ενώ, λοιπόν, οι εργαζόμενοι οργανώνονται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, τα οποία δείχνουν να έχουν παραδώσει τα όπλα στο θέμα της τεκμηριωμένης ενημέρωσης των υγειονομικών, που διστάζουν να εμβολιαστούν, επειδή δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια. Για τους αρνητές, που έχουν υιοθετήσει τις ακραίες απόψεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος και κάνουν προπαγάνδα μέσω των κοινωνικών δικτύων από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αναστολή εργασίας.

Το ζητούμενο είναι να μεταπειστούν οι υγειονομικοί που δεν αισθάνονται ασφαλείς να κάνουν το εμβόλιο, παρά τα αδιάψευστα επιστημονικά στοιχεία για τη συμβολή του εμβολιασμού στον περιορισμό των νοσηλειών στα νοσοκομεία, από τις αρχές του καλοκαιριού που άρχισε να κυριαρχεί και στη χώρα μας η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού.

Χθες στη γενική συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Βόλου, έδωσε το παρών εκπρόσωπος της ΠΟΕΔΗΝ που εργάζεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Εκεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των νοσηλευτών φτάνει το 92%(!). Στο «Αχιλλοπούλειο» το ποσοστό των ανεμβολίαστων εργαζομένων ξεπερνά το 25%, ενώ σε άλλα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Στο ερώτημα, γιατί στο Λαϊκό έχουν εμβολιαστεί οι εννέα στους δέκα υγειονομικούς και στο Νοσοκομείο Βόλου οι επτά στους δέκα, η απάντηση ίσως βρίσκεται στο πώς το κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα ενεργοποιήθηκε προκειμένου να ενημερώσει και να πείσει το έμψυχο δυναμικό του. Στο Λαϊκό υπάρχει έμπειρος λοιμωξιολόγος που ενημερώνει νυχθημερόν τους εργαζόμενους για τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού. Στο «Αχιλλοπούλειο» έγιναν αρκετές ενημερωτικές δράσεις που, ωστόσο, δεν απέφεραν αποτέλεσμα. Ισως γιατί υπάρχει στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα ένας ισχυρός πυρήνας αρνητών των εμβολίων, που επηρεάζει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό νοσηλευτών.

Εφόσον, λοιπόν, δείχνουν να έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια διαλόγου και ενημέρωσης, ο μόνος δρόμος είναι οι πειθαρχικές κυρώσεις, τις οποίες οι συνδικαλιστές δηλώνουν αποφασισμένοι να πολεμήσουν με μέσα που δεν μοιάζουν αποτελεσματικά και παράλληλα, τυγχάνουν της αποδοκιμασίας της πλειοψηφίας των πολιτών, που θέλουν να αισθάνονται, όταν περάσουν το κατώφλι του νοσοκομείου, ότι δεν θα κινδυνεύσουν να μολυνθούν από τον κορονοϊό, επειδή κάποιος ανεμβολίαστος νοσηλευτής εμπιστεύεται τον πνευματικό του και όχι την επιστήμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου