Δυσκολεύει η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων

δυσκολεύει-η-καθημερινότητα-των-ανεμ-489700

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η εξέλιξη του προγράμματος των εμβολιασμών μέσα στον Αύγουστο, θα αποτελέσει τον πλέον καθοριστικό παράγοντα για την κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει τα επόμενα βήματα μέχρι τις αρχές φθινοπώρου, όταν δηλαδή οι πολίτες θα έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και το νέο σχολικό έτος θα ξεκινά χωρίς η τηλεκπαίδευση να βρίσκεται στους άμεσους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας.

Η γραμμή της κυβέρνησης είναι σαφής, τόσο στο θέμα της τηλεκπαίδευσης, όσο και του γενικού lockdown. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το κύριο βάρος πέφτει αποκλειστικά στο θέμα των ανεμβολίαστων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως από τα μέσα Αυγούστου θα δούμε την κορύφωση του τέταρτου πανδημικού κύματος, ως απότοκο των καλοκαιρινών διακοπών και των συναθροίσεων του Δεκαπενταύγουστου. Γι αυτό επισημαίνουν πως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο προσεκτικοί θα είμαστε στις κοινωνικές μας επαφές, ενώ η κυβέρνηση ψάχνει δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου οι ανεμβολίαστοι να μην πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα μεταλλάξεων.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η υποχρεωτική διενέργεια rapid test από τους ανεμβολίαστους, προκειμένου, αφενός, να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας και αφετέρου, να μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους.

Σε ότι αφορά στην εστίαση, ήδη εφαρμόζεται το σχέδιο για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι πρέπει να έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο, προκειμένου να εισέλθουν σε εσωτερικό χώρο. Το ίδιο φαίνεται πως θα ισχύσει και στους εργασιακούς χώρους, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να θέσει «εμπόδια» στους μη εμβολιασμένους.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το σύνολο των αποφάσεων θα ληφθεί εντός του Αυγούστου κι ότι θα προηγηθεί η μελέτη των προτάσεων, που θα καταθέσει η Επιτροπή των ειδικών. Η κεντρική ιδέα πάντως είναι πως όσοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν πρόσβαση στον χώρο εργασίας τους μόνο αν προσκομίσουν αρνητικό rapid test, το οποίο θα έχουν πληρώσει από την τσέπη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ίδιο θα ισχύσει και στον δημόσιο τομέα.

Οι ειδικοί και οι κυβερνητικοί παράγοντες που εφαρμόζουν τις προτάσεις των επιστημόνων, δεν στέκονται πλέον μόνο στην αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», αλλά και στο πώς θα πειστούν οι ανεμβολίαστοι να αλλάξουν στάση. Η πίεση που θα τους ασκηθεί θα είναι και οικονομική, καθώς όσοι θέλουν να εργαστούν θα πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί (σημειώνεται ότι το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν), είτε να κάνουν τηλεργασία (κάτι που δεν εύκολο για όλους) είτε να μπουν σε διαθεσιμότητα. Το άλλο σενάριο είναι να υποχρεωθούν να κάνουν εργαστηριακά τεστ, τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους. Εκτιμούν έτσι στην κυβέρνηση ότι μπορούν να πειστούν περισσότεροι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο, ενώ από την άλλη, με την αύξηση των τεστ μπορεί να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως οι πλήρως εμβολιασμένοι ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια. Για τον λόγο αυτό, εκτός από το «σχέδιο» για την άσκηση πίεσης στους ανεμβολίαστους, η προσπάθεια πειθούς θα συνεχιστεί, προκειμένου να αλλάξουν άποψη για τα εμβόλια, κυρίως, όσοι πολίτες θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, ή διακατέχονται από φόβο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου