Επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία και τον τουρισμό

επικίνδυνα-παιχνίδια-με-τη-δημόσια-υγ-492249

Του Γιώργου Λαμπράκη

Αλλος τρόπος από την εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων και την περαιτέρω αυστηροποίηση των οικονομικών και όχι μόνο κυρώσεων δεν υπάρχει, ώστε να αποτραπεί η διοργάνωση κορωνοπάρτι, μέσα από τα οποία ο κορονοϊός διασπείρεται και πηγαίνει στράφι η προσπάθεια της πλειοψηφίας των πολιτών να τιθασευτεί ο εφιάλτης του τέταρτου πανδημικού κύματος. Η περίπτωση της Σκιάθου, όπου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες πέφτουν βαριές «καμπάνες» για τη διοργάνωση κορωνοπάρτι, είναι ιδιάζουσα.

Η εσφαλμένη νοοτροπία που διακατέχει μια μικρή -ελπίζουμε- μειοψηφία επαγγελματιών του κλάδου της διασκέδασης, οδηγεί σε ανάλογες διοργανώσεις που συνήθως τελειώνουν με τους υπεύθυνους να οδηγούνται στο αυτόφωρο, αφού πρώτα τους έχουν επιβληθεί εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα και τους θαμώνες να τρέχουν για να ξεφύγουν από τον αστυνομικό έλεγχο και να αποφύγουν το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι επαναλαμβάνεται το φαινόμενο, ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται και η κατάσταση στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς γίνεται καθημερινά όλο και πιο ανησυχητική, δείχνει επικίνδυνη ανευθυνότητα και εγκληματική αδιαφορία όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για το ενδεχόμενο να διασπαρεί ο ιός και να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που επιβλήθηκαν στη Μύκονο τον προηγούμενο μήνα.

Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για τη Σκιάθο, που καταγράφει τεράστιες απώλειες στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 και προσπαθεί να ορθοποδήσει το φετινό καλοκαίρι, υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Η τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν οι σοβαροί και υπεύθυνοι τουριστικοί επιχειρηματίες του νησιού, καθώς και οι επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης, που δεν βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ναρκοθετείται από την ισχνή, αλλά επικίνδυνη μειοψηφία των ασυνείδητων συναδέλφων τους, οι οποίοι επιχειρούν με «αρπαχτές» τύπου κορονοπάρτι εν πλω, ή σε ιδιωτικούς χώρους να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες μιας ολόκληρης χρονιάς.

Αγνοούν, ή κάνουν πως αγνοούν, ωστόσο, τους κινδύνους για ολόκληρο το νησί από ανάλογες πρακτικές. Ένα και μόνο κορονοπάρτι είναι αρκετό ώστε να προκαλέσει έξαρση κρουσμάτων στο νησί και να οδηγήσει σε μέτρα περιορισμού, που θα αποτελέσουν οριστική ταφόπλακα για τις προσδοκίες των τουριστικών και όχι μόνο επαγγελματιών. Σε ότι αφορά στις συνέπειες για τη δημόσια υγεία, πιθανή έξαρση κρουσμάτων θα σημάνει αυξημένο κίνδυνο διασποράς στις περιοχές, όπου θα επιστρέψουν μετά τις διακοπές τους οι μολυσμένοι τουρίστες.

Αυτό το σενάριο προκαλεί εφιάλτες στους ειδικούς, που βλέπουν να έρχεται το τέταρτο πανδημικό κύμα με ορμή μετά το τέλος Αυγούστου. Η ανευθυνότητα των διοργανωτών κορωνοπάρτι φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του το συγκεκριμένο σενάριο και η αδιαφορία τους για τους κινδύνους, οι οποίοι ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία από ανάλογες συμπεριφορές, αυξάνει τις πιθανότητες να επιβληθεί τοπικό lockdown στη Σκιάθο, που θα ισοδυναμούσε με απόλυτη οικονομική καταστροφή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου