Επιβεβαιώνονται οι εφιαλτικές εκτιμήσεις των ειδικών για το τέταρτο πανδημικό κύμα

επιβεβαιώνονται-οι-εφιαλτικές-εκτιμ-496542

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ανεμβολίαστοι, μεταλλάξεις και χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων, ενώ κορυφώνεται η τουριστική περίοδος, προκαλούν άκρως επικίνδυνη συνθήκη για τη δημόσια υγεία και δυσεπίλυτη εξίσωση για την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να είναι εφιαλτικές οι εκτιμήσεις για εκθετική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών τον ερχόμενο μήνα. Οι επιστήμονες προέβλεψαν το τέταρτο κύμα της πανδημίας, που ήδη χτυπά και τη χώρα μας, με κύριο χαρακτηριστικό τον τριπλασιασμό του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού σε λίγες εβδομάδες.

Το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος «Δέλτα» επικρατεί από τα μέσα Ιουλίου. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα είναι σταθερά κοντά στις 3.000. Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, που εφαρμόζουν οι ειδικοί επιστήμονες, δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και τις 4.000 εντός του Αυγούστου, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμη και για 18.000 κρούσματα μέχρι τον Οκτώβριο, αν δεν εμβολιαστεί ποσοστό άνω του 65% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι τέλος του καλοκαιριού.

Αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι έχουμε ακόμα έναν μήνα, ώστε να εμβολιαστούμε όσο το δυνατό πιο πολλοί. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Για αυτό οι ειδικοί απευθύνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ εκκλήσεις για τον άμεσο εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Το άλλο «όπλο» κατά του τέταρτου πανδημικού κύματος είναι τα σκληρά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, που σε κάθε ευκαιρία ξορκίζει η κυβέρνηση, ειδικά αν πρόκειται για οριζόντιες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, αν ξεπεράσουμε τα όρια συναγερμού, σε ό,τι αφορά στον ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων, το ενδεχόμενο να ληφθούν αυστηρά μετρά δεν πρέπει να αποκλειστεί. Ακόμη και αν δεν τα αντέχει η οικονομία, ακόμη και αν προκαλέσουν την οργή των πολιτών. Από τη μια οι εκτιμήσεις για περισσότερα από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, από την άλλη η κάμψη των εμβολιασμών, καθιστούν ρεαλιστικό το σενάριο για οριζόντια μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να διαχειριστεί ιδιαίτερα πολύπλοκη κατάσταση. Από τη μια προσανατολίζεται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στην εστίαση, τον τουρισμό και τα μέσα μεταφοράς, από την άλλη αναζητεί τρόπους, ώστε να καταστούν αποτελεσματικά τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ από τα μέσα Ιουλίου στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Οι αντιδράσεις, που εκφράζονται από μεγάλο αριθμό πολιτών κατά των εμβολίων, είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και την επιτροπή των ειδικών. Από την άλλη μεριά, υπάρχει ποσοστό της τάξης του 50% του γενικού πληθυσμού, που έχει εμβολιαστεί και προσπαθεί να αφήσει πίσω του τον πολύμηνο εφιάλτη της πανδημίας. Η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τις τελευταίες ημέρες ανατρέπει την καθημερινότητα των πλήρως εμβολιασμένων, καθώς ο φόβος της νέας μετάλλαξης υπερνικά την αίσθηση ασφάλειας, που είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν μετά τον εμβολιασμό τους. Η ατολμία της κυβέρνησης να λάβει εγκαίρως τις αναγκαίες, δυσάρεστες αποφάσεις, που επιβάλλουν οι περιστάσεις και η ανοχή της στους αρνητές και τους «ψεκασμένους», οδηγεί όλους, εμβολιασμένους και μη, με μαθηματική ακρίβεια σε νέες περιπέτειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου