Συνταξιοδοτήθηκαν 300 εκπαιδευτικοί και προσλαμβάνονται 18

συνταξιοδοτήθηκαν-300-εκπαιδευτικοί-κα-499522

Του Γιώργου Λαμπράκη

Σταγόνα στον ωκεανό μπορούν να χαρακτηριστούν οι 18 μόνιμες προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, που αφορά σε περισσότερες από 10.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Στον νομό συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία δεκαετία πάνω από 300 εκπαιδευτικοί μόνο στην Πρωτοβάθμια, ενώ πανελλαδικά αποχώρησαν από την ενεργό δράση περισσότεροι από 45.000.

Κατά συνέπεια, οι 10.000 προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού, που θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα, δεν είναι δυνατό να καλύψουν τα οργανικά και λειτουργικά κενά. Για άλλη μια χρονιά οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί θα κληθούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών του δημόσιου σχολείου. Αλλωστε, οι ίδιοι είναι που σηκώνουν το κύριο βάρος της διδακτικής διαδικασίας στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, εκεί όπου ο μόνιμος πληθυσμός μειώνεται και μαζί του το μαθητικό δυναμικό.

Μόλις 8% ήταν το ποσοστό των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στη δημόσια εκπαίδευση πριν το 2010. Εντεκα χρόνια μετά, ο ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς εργάζεται ως αναπληρωτής, δηλαδή πληρώνεται από κοινοτικά κονδύλια για εννέα μήνες και το καλοκαίρι μπαίνει στο ταμείο ανεργίας, για να αρχίσει από τον Σεπτέμβριο και πάλι από την αρχή.

Με δεδομένο τον αριθμό των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, προκύπτει ότι και φέτος θα κληθούν να καλύψουν τα περισσότερα κενά οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Σε ό,τι αφορά στη Μαγνησία, σε περιοχές όπως το Ανατολικό Πήλιο, όπου δεν προβλέπονται μόνιμοι διορισμοί, οι αναπληρωτές θα σηκώσουν και πάλι το κύριο βάρος. Στον υπόλοιπο νομό και ειδικά στα νησιά αντιστοιχούν ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Η διαχρονική διεκδίκηση των εκπροσώπων του κλάδου για διορισμούς μόνιμου προσωπικού, που θα καλύπτουν τις ανάγκες σε επίπεδο οργανικών θέσεων και όχι μόνο σε ό,τι αφορά στα λειτουργικά κενά, παραμένει και ενισχύεται. Οι περισσότερες από 10.000 μόνιμες προσλήψεις, που θα κάνει φέτος το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρώτο βήμα σε μια μεγάλη διαδρομή. Ολα αυτά τα χρόνια η δημόσια εκπαίδευση υποβαθμίστηκε και συρρικνώθηκε εξαιτίας της δραματικής περικοπής πόρων. Το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξήθηκε, οι μετακινήσεις τους από σχολείο σε σχολείο και από τάξη σε τάξη αποτελούν καθημερινότητα και οι αναπληρωτές έφτασαν να καλύπτουν το 25% των θέσεων διδακτικού προσωπικού.

Από τα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του ο Απόστολος Μούσιος, ο μακροβιότερος πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας, προκύπτει ότι οι τελευταίοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας στη β’ ζώνη του νομού Μαγνησίας, δηλαδή σε περιοχές όπως η Αλόννησος, έγιναν το 1976. Μετά από 45 χρόνια, θα γίνουν φέτος μόνιμες προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών στο όμορφο νησί των Β. Σποράδων. Ελπίζουμε να μη μεσολαβήσει ξανά σχεδόν μίσος αιώνας μέχρι τους επόμενους μόνιμους διορισμούς…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου