Εχθρός είναι η πανδημία, όχι οι αρνητές

εχθρός-είναι-η-πανδημία-όχι-οι-αρνητές-501169

Του Γιώργου Λαμπράκη

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η χώρα εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό, δείχνοντάς μας τι θα επακολουθήσει, όταν κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Γύρω στις 10 με 12 Αυγούστου αναμένουν οι ειδικοί την κορύφωση του τέταρτου πανδημικού κύματος, εκτιμώντας ότι ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων θα ξεπεράσει τις 3.000. Δεν αποκλείουν, επίσης, ανάλογα με τα τεστ που διενεργούνται, κάποιες μέρες τα νέα κρούσματα κορονοϊού να είναι και περισσότερα.

Το μόνο θετικό στοιχείο είναι πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται επιβράδυνση στην ταχύτητα αύξησης του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι πολίτες αναχωρούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Για αυτό και η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη στους τουριστικούς προορισμούς, όπως τα νησιά. Σε αυτές τις περιοχές πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ημερήσιων τεστ, έτσι ώστε να εντοπίζονται και να αναχαιτίζονται οι εστίες διασποράς.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του εμβολιασμού, όλα δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος για την ανοσία της αγέλης έως το τέλος Αυγούστου, με δεδομένο τον τρέχοντα ρυθμό των ημερήσιων εμβολιασμών. Από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς, που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, οι 20.000 αφορούν στην πρώτη δόση και οι 50.000 στη δεύτερη. Για να φτάσει η χώρα στα επιθυμητά ποσοστά ανοσίας, οι εμβολιασμοί πρέπει να αγγίξουν τα επίπεδα του Ιούνιου, όταν δηλαδή γίνονταν περί τις 100.000 δόσεις την ημέρα.

Το άλλο ανησυχητικό στοιχείο αφορά στις νοσηλείες, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες. Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται, σχεδόν καθολικά, από τον κίνδυνο βαριάς νόσησης και νοσηλείας σε κάποιο Νοσοκομείο, ωστόσο αρκετοί ανεμβολίαστοι και ειδικά οι νέοι θα νοσήσουν βαριά, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και ανθρώπινες απώλειες στις ηλικίες, που τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν αδικαιολόγητα χαμηλά. Το 75% των ανεμβολίαστων είναι νεότεροι άνθρωποι. Για αυτό καθίσταται απαραίτητος ο άμεσος εμβολιασμός.

Οσο παραμένει ανεμβολίαστο μεγάλος μέρος του πληθυσμού, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα. Η εξέλιξη θα οδηγήσει σε αύξηση των σοβαρών περιστατικών, που με τη σειρά τους θα προκαλέσουν αντίστοιχη των διασωληνώσεων και των θανάτων. Πρόκειται για σενάριο, που το έχουμε ξαναζήσει και μάλιστα δύο φορές. Μόνο που στα προηγούμενα πανδημικά κύματα δεν υπήρχε στο οπλοστάσιο της ανθρωπότητας το υπερόπλο των εμβολίων. Για να αποδώσει όμως τα αναμενόμενα, πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.

Πλέον η μάχη με την πανδημία εξελίσσεται σε δύο μέτωπα. Από τη μια καταβάλλεται προσπάθεια να μεταπειστούν οι πολίτες, που φοβούνται τα εμβόλια και από την άλλη να περιοριστεί η προπαγάνδα των αρνητών, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία με τις εξωφρενικές θεωρίες τους. Προσοχή, όμως. Στην προσπάθεια κατά της πανδημίας δεν πρέπει να χάσουμε τον πραγματικό στόχο. Εχθρός δεν είναι οι αρνητές, αλλά ο ιός, που συνεχίζει να σκοτώνει παγκοσμίως 15.000 ανθρώπους την ημέρα, όσο ο πληθυσμός μιας πόλης, όπως το Ναύπλιο…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου