Η πίεση στο σύστημα υγείας εντείνεται ανησυχητικά

η-πίεση-στο-σύστημα-υγείας-εντείνεται-502611

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η δυσάρεστη εξέλιξη, που απεύχονταν στο Νοσοκομείο Βόλου, είναι γεγονός από χθες τα ξημερώματα, όταν εισήχθη στη ΜΕΘ covid 19 53χρονος, χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για τον πρώτο ασθενή με κορονοϊό στη Μονάδα Εντατικής μετά από τρεις εβδομάδες. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα ο αριθμός των νοσηλειών αυξάνεται με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό, ενώ σε μία εβδομάδα τα περιστατικά covid 19 στη Β’ Παθολογική Κλινική διπλασιάστηκαν. Αν συνεχιστεί η αύξηση με τον ίδιο ρυθμό, πριν τις 10 Αυγούστου θα ενεργοποιηθεί ξανά το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης με τη λειτουργία κλινικών κορονοϊού, ενώ θα αυξηθούν και οι κλίνες ΜΕΘ για τα βαριά περιστατικά, που προς το παρόν είναι τέσσερις.

Στο Νοσοκομείο Βόλου το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, που βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2020 στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, ήλπιζε ότι η αύξηση στις νοσηλείες, ως συνέπεια της έξαρσης κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα» του κοροναιού, θα προέκυπτε γύρω στα μέσα Οκτωβρίου. Δυστυχώς, το τέταρτο πανδημικό κύμα είναι πιο επιθετικό και πιο ορμητικό, από ό,τι μπορούσε να προβλέψει η επιστημονική κοινότητα.

Η καλοκαιρινή περίοδος, που δεν τηρούνται τα μέτρα και ο συνωστισμός αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, ενισχύει την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους και αυξάνει τον αριθμό των νοσηλευόμενων στα Νοσοκομεία με γεωμετρική πρόοδο. Ο άλλος μεγάλος σύμμαχος της πανδημίας είναι οι ανεμβολίαστοι, που επιμένουν σε θεωρίες συνωμοσίας, κρύβονται πίσω από αδικαιολόγητες φοβίες για τα εμβόλια και προτάσσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για να αιτιολογούν την αντικοινωνική και ανεύθυνη συμπεριφορά τους.

Στο Νοσοκομείο Βόλου οι 17 από τους 25 νοσηλευόμενους με κορονοϊό δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι τρόφιμοι του Γηροκομείου, που έχουν κάνει το εμβόλιο και για αυτό εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία. Ανεμβολίαστος είναι, επίσης, ο 53χρονος, που διασωληνώθηκε χθες τα ξημερώματα και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ covid 19. Ανεμβολίαστος είναι και νεαρός Βολιώτης, στον οποίο ο κορονοϊός προκάλεσε βαριά πνευμονία και θα αργήσει να πάρει εξιτήριο από το Αχιλλοπούλειο.

Μεταξύ δεύτερου και το τρίτου πανδημικού κύματος, νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ covid 19 του Νοσοκομείου Βόλου πάνω από 80 ασθενείς. Μόνο δύο από αυτούς είχαν κάνει την πρώτη δόση των εμβολίων. Ο ένας νόσησε μόλις τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό του και ο άλλος είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, που ήταν αρκετή ώστε να αναπτύξει σημαντικό αριθμό αντισωμάτων και να τον προστατέψει από το μοιραίο. Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται τώρα, που υπάρχει αφθονία εμβολίων και ο προγραμματισμός των ραντεβού μπορεί να γίνεται ακόμη και αυθημερόν. Κι όμως, χιλιάδες Μαγνησιώτες και εκατομμύρια Ελληνες επιλέγουν να μην εμβολιαστούν και ρισκάρουν να παίξουν τη ζωή τους κορόνα – γράμματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου