«Φουντώνει» η φωτιά του τέταρτου πανδημικού κύματος

Τελευταία ενημέρωση: 2021-07-24, 15:15:55
«Φουντώνει» η φωτιά του τέταρτου πανδημικού κύματος

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες και η Μαγνησία ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα;» βρίσκεται στη συμπεριφορά σημαντικού αριθμού πολιτών, που αφενός λειτουργούν σαν να μην υπάρχει κορονοϊός, αφετέρου επιμένουν να μην σκέφτονται καν το ζήτημα του εμβολιασμού. Η ανευθυνότητα ως προς τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συνωστισμού, σε συνδυασμό με την άρνηση των εμβολίων αποτελούν άκρως επικίνδυνο μείγμα νοοτροπίας, το οποίο τροφοδοτεί τη νέα έξαρση της πανδημίας και τορπιλίζει την προσπάθεια να αφήσουμε πίσω μας οριστικά και αμετάκλητα το ενδεχόμενο ενός ακόμη lockdown, καθώς και να νικήσουμε τον εφιάλτη του κορονοϊού.

Από τα κορονοπάρτι χωρίς μέτρα και αποστάσεις και τις συλλήψεις για τη λειτουργία κέντρων διασκέδασης με υπεράριθμους θαμώνες, μέχρι τις περιπτώσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων σε ευαίσθητες δομές, όπως το Γηροκομείο Βόλου και το Νοσοκομείο, παρατηρούμε να επαναλαμβάνεται άκρως επικίνδυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά, η οποία αποτελεί ιδανικό σύμμαχο της πανδημίας.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, κοινός παρονομαστής είναι η αδιαφορία για τους υγειονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν, παρ’ ότι βρισκόμαστε στο καλοκαίρι. Είτε λόγω μη τήρησης των μέτρων, είτε εξαιτίας της αρνητικής στάσης, που υιοθετεί σημαντικό τμήμα της κοινωνίας απέναντι στα εμβόλια, το αποτέλεσμα είναι ίδιο, με αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων και του δείκτη θετικότητας του κορονοϊού, που είναι θέμα χρόνου να μεταφραστεί σε περισσότερες εισαγωγές και νοσηλείες στα Νοσοκομεία. Ηδη στο Αχιλλοπούλειο έχουμε υπερδιπλασιασμό του αριθμού των νοσηλειών σε μία εβδομάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται θέμα χρόνου νέο ξέσπασμα της πανδημίας, εφόσον μάλιστα παραμένει εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμού στις νεαρές ηλικίες. Τα πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν άμεσα να μολυνθούν και να νοσήσουν βαριά, εφόσον πρόκειται για ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Το ίδιο ισχύει και για το ανεμβολίαστο προσωπικό των κλειστών δομών, όπως τα Γηροκομεία. Σε αυτή την περίπτωση οι αρνητές των εμβολίων λειτουργούν σαν ωρολογιακές βόμβες, οι οποίες απειλούν να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια, που άρχισε τον χειμώνα με τον εμβολιασμό των υπερηλίκων, που διαβιούν στις εν λόγω δομές. Το 60% του προσωπικού του Γηροκομείου Βόλου, που δεν έχει εμβολιαστεί, θέλει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια, τα οποία δίνει η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα του ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού. Ισως προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο οι αρνητές, αναζητώντας πιθανά νομικά όπλα, προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό.

Η προσπάθεια να πειστούν με επιστημονικά επιχειρήματα έχει εξαντληθεί. Πλέον, έφτασε η ώρα υλοποίησης των αποφάσεων για τον υποχρεωτικό τους εμβολιασμό. Πρόκειται για μέτρο, που έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ πριν το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση επέλεξε να το εφαρμόσει από τις 16 Αυγούστου. Ας ελπίσουμε μέχρι τότε να μην έχουμε νέες εστίες υπερμετάδοσης στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, με δεδομένες τις εκτιμήσεις για την ταχύτητα εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
5
=