Οι έκτακτες καταστάσεις επιβάλλουν τη λήψη έκτακτων μέτρων

οι-έκτακτες-καταστάσεις-επιβάλλουν-τ-508457

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Βόλου γίνεται η πρώτη, ενδεχομένως σε ολόκληρη της χώρα, που θέτει περιορισμούς και απαγορεύσεις ως προς την εξυπηρέτηση των ανεμβολίαστων πολιτών. Με σκοπό την προφύλαξη του προσωπικού από τον κορονοϊό και την αποτροπή του κινδύνου να σημειωθεί έξαρση κρουσμάτων και να αποδυναμωθούν τα τεχνικά συνεργεία και οι νευραλγικοί τομείς της ΔΕΥΜΑΒ, ενώ καταβάλλεται καθημερινά τιτάνια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο δίκτυο της υδροδότησης, αποφασίστηκε η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους και σε όσους δεν έχουν πρόσφατο rapid test κορονοϊού.

Στη ΔΕΥΑΜΒ εκκρεμεί, πάντως, το ζήτημα του εμβολιασμού του προσωπικού, ενώ υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο η διοίκηση της Επιχείρησης είχε προαναγγείλει ότι θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υπαλλήλων όχι μόνο για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά κυρίως για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών της. Ως προς αυτό το ζήτημα αναμένεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα ξεκαθαρίζεται το τοπίο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Στο μεταξύ, ενεργοποιείται από την ερχόμενη Δευτέρα νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ, σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού, που είναι ενδεικτικό της ανησυχίας, η οποία επικρατεί για την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, καθώς βέβαια και για τις επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία νευραλγικών υπηρεσιών, εξαιτίας της επιμονής σημαντικής μερίδας εργαζομένων να απέχουν από τον εμβολιασμό.

Πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι αν δεν αλλάξουν στάση οι αρνητές των εμβολίων και δεν μειωθεί το ποσοστό όσων επιμένουν να αγνοούν τις προτροπές των ειδικών για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και άλλες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες θα λάβουν ανάλογες αποφάσεις. Επίσης, φημολογείται ότι δεν αποκλείεται να ληφθούν ανάλογα μέτρα ακόμη και στο λιανεμπόριο, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού από τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαιώνεται από την καθημερινή εξέλιξη της πανδημίας και τη διαρκή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Με 3.000 ημερήσια κρούσματα στην καρδιά του καλοκαιριού, ενώ έχει εμβολιαστεί πλήρως το 40% του γενικού πληθυσμού, μόνο ανήσυχοι μπορούμε να είμαστε για το επόμενο χρονικό διάστημα, που θα κορυφωθεί η τουριστική κίνηση, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία. Η συνεχής επιβράδυνση του προγράμματος των εμβολιασμών προμηνύει τη μη επίτευξη του στόχου για τη δημιουργία ανοσιακού τείχους άνω του 70% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Κατά συνέπεια, πρέπει να ληφθούν από τώρα δυσάρεστες αποφάσεις, που προκαλούν αντιδράσεις και ταλαιπωρούν τον κόσμο, ωστόσο κρίνονται αναγκαίες για να αποφύγουμε πιθανές ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο διασποράς του κορονοϊού στα συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ οι βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης συνεχίζονται και ο κίνδυνος μπλακ άουτ παραμένει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου