Ανησυχητικές ενδείξεις για το τέταρτο πανδημικό κύμα

ανησυχητικές-ενδείξεις-για-το-τέταρτ-510366

Του Γιώργου Λαμπράκη

Στο Νοσοκομείο Βόλου ο ρυθμός αύξησης των νοσηλευόμενων με κορονοϊό είναι αργός, αλλά σταθερός. Πριν από λίγες ημέρες ο αριθμός των ασθενών στη Β’ Παθολογική, όπου νοσηλεύονται τα περιστατικά covid 19, ήταν μονοψήφιος. Πλέον, ξεπερνά τους 15 ασθενείς, με την τάση ως προς τις εισαγωγές να είναι ανοδική και τον μέσο ηλικιακό όρο των νοσούντων να ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Οπως είναι λογικό, η ανησυχία των γιατρών και των νοσηλευτών, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία στα προηγούμενα δύο κύματα, είναι έντονη. Το σχέδιο για την επαναλειτουργία των κλινικών covid 19 θα εφαρμοστεί μόλις ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό φτάσει στους 30, δηλαδή το επόμενο 15ήμερο, αν οι εισαγωγές συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό.

Ο ρυθμός μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, που αυξάνει ραγδαία τον αριθμό των ημερήσιων νέων μολύνσεων και το «φρενάρισμα» των εμβολιασμών προκαλούν έντονη ανησυχία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της πρώτης γραμμής, γιατί το σύστημα υγείας θα πιεστεί ασφυκτικά, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για αυξημένο αριθμό εισαγωγών στα Νοσοκομεία και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθεί η επιστημονική εκτίμηση ότι θα μολυνθούν από την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να προετοιμαστούμε για ιδιαίτερα δύσκολο φθινόπωρο και ακόμη χειρότερο χειμώνα.

Η επιστημονική κοινότητα δεν σταματά να επισημαίνει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Οι γιατροί στα Νοσοκομεία καλούν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο και να θωρακιστούν έναντι της πανδημίας. Η κυβέρνηση λαμβάνει, έστω και καθυστερημένα, αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, οι οποίες δεν πείθονται για την αναγκαιότητα των εμβολίων, παρά τα επιχειρήματα που έχει διατυπώσει η επιστημονική κοινότητα. Η στάση των αρνητών στο σύστημα υγείας, αλλά και των ομοϊδεατών τους στην κοινωνία απειλεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια οικοδόμησης του απαιτούμενου τείχους ανοσίας πριν το φθινόπωρο.

Αν το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των ενηλίκων δεν φτάσει στο 80% και αν οι νεαρές ηλικίες δεν σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης θα αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας θα εκτοξευτούν, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τον αριθμό των διασωληνωμένων και των νεκρών από τις επιπλοκές του κορονοϊού.

Αντέχει το σύστημα υγείας νέο πανδημικό κύμα; Στο ερώτημα πρέπει να απαντήσουν οι αρνητές των εμβολίων και όσοι λειτουργούν καθημερινά σαν να μην υπάρχει ο κορονοϊός. Οσοι κραυγάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέσω των social media, κατά του εμβολιασμού, όσοι συνωστίζονται στα κέντρα διασκέδασης και λειτουργούν υπέρ της εξάπλωσης της νόσου, όσοι αφήνουν για αργότερα το ραντεβού εμβολιασμού.

Οι ευθύνες είναι συλλογικές, ωστόσο οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, είτε είναι γιατροί, είτε νοσηλευτές, θα υποστούν και πάλι τις συνέπειες της μη επίτευξης του στόχου για την οικοδόμηση του απαιτούμενου τείχους ανοσίας. Μαζί τους και οι ασθενείς, που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, καθώς ενώ είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και να αποφύγουν τα χειρότερα, προτίμησαν την αδιαφορία και την κριτική κατά των εμβολίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου