Κλείστε τα αφτιά σας στους αρνητές του εμβολιασμού

κλείστε-τα-αφτιά-σας-στους-αρνητές-του-513001

Οι επαγγελματικές ομάδες, που δεν θα πράξουν το αυτονόητο μέχρι τα μέσα Αυγούστου, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις συνέπειες των επιλογών τους

Του Γιώργου Λαμπράκη

Δραματική προειδοποίηση για την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού και την ευθύνη των ανεμβολίαστων απευθύνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τους οποίους σε δύο με τρεις εβδομάδες τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπερνούν τα 6.000 με 7.000 και το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου οι ΜΕΘ θα αρχίσουν να γεμίζουν. Επιπλέον, σημειώνουν ότι και η οικονομία θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, με την κύρια ευθύνη να χρεώνεται σε εκείνους, που αρνούνται να εμβολιαστούν. Οι ίδιοι φέρουν, επίσης, το βάρος της ευθύνης και για το καθεστώς διχασμού στις τάξεις της κοινωνίας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να ακροβατήσει μεταξύ λογικής και παραλογισμού, ευθύνης και ανευθυνότητας, επιστήμης και τσαρλατανισμού.

Την κοινωνία τη διχάζουν όσοι συμβάλλουν στον διχασμό. Εκείνοι που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, που αναπαράγουν αντιεπιστημονικές απόψεις, που δηλητηριάζουν το μυαλό μας με σενάρια συνωμοσιολογίας, που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προτρέποντας όσους είναι έτοιμοι να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο, να αλλάξουν στάση και να τους πλαισιώσουν στις συγκεντρώσεις των αρνητών, κραδαίνοντας ελληνικές σημαίες και λάβαρα του Βυζαντίου.

Οι ανεμβολίαστοι και οι εμφανείς και αφανείς υποστηρικτές τους, είτε είναι πολίτες, είτε πολιτικοί, είτε επιστήμονες, ας ετοιμαστούν να χρεωθούν την ευθύνη για τα χειρότερα που έρχονται τόσο στο σύστημα υγείας, όσο και στην οικονομία. Οταν σε λίγες βδομάδες τα κρούσματα θα ξεπερνούν ίσως και τα 7.000 ημερησίως και οι κλινικές COVID – 19, αλλά και οι ΜΕΘ θα αρχίσουν να γεμίζουν από βαριά περιστατικά ανεβολίαστων, θα είναι αργά για δάκρυα.

Η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας θα συνδυαστεί με απότομη κάμψη της οικονομίας, καθώς ουδείς θα έχει όρεξη για ψώνια και διασκέδαση, ενώ στο μέτωπο του τουρισμού ήδη είναι ορατές οι συνέπειες από το πρώτο τοπικό lockdown στη Μύκονο. Οι ανεμβολίαστοι οδηγούν τη χώρα σε νέα μέτρα και κατά συνέπεια σε λουκέτα τις επιχειρήσεις και στην ανεργία χιλιάδες κόσμο, καθώς η κυβέρνηση το έχει ξεκαθαρίσει: «Αλλα χρήματα για τη στήριξη της οικονομίας δεν υπάρχουν, για αυτό κάντε το εμβόλιο».

Η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας έκανε το καθήκον της ως όφειλε, ενώ η πολιτεία, παρά τις άστοχες και με καθυστέρηση αντιδράσεις της κατά το δεύτερο πανδημικό κύμα, φρόντισε να εξασφαλίσει αφθονία εμβολίων για όλους τους πολίτες. Εσχάτως αντελήφθη ότι στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής. Οι επαγγελματικές ομάδες, που δεν θα πράξουν το αυτονόητο μέχρι τα μέσα Αυγούστου, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις συνέπειες των επιλογών τους. Εως τότε όμως θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και το τείχος ανοσίας, που πρέπει να οικοδομήσουμε έως το τέλος του καλοκαιριού, θα παραμείνει ανέφικτος στόχος. Οι αρνητές θα έχουν πετύχει τον σκοπό τους και οι επιπτώσεις της αντικοινωνικής νοοτροπίας τους θα είναι συνολικές και επώδυνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου