Αυξάνονται οι αρνητές των εμβολίων, καθυστερεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα

αυξάνονται-οι-αρνητές-των-εμβολίων-κα-516396

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η επιλογή της κυβέρνησης να βάλει στην εξίσωση του εμβολιασμού τους δημάρχους και τους ιερείς δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, που έχουν διαμορφώσει από τη μια το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα» του κορονοϊού και από την άλλη το φρενάρισμα του σχεδίου «Ελευθερία». Πλέον έχει παγιωθεί ένα σημαντικό ποσοστό υποστηρικτών του αντιεμβολιαστικού κινήματος, που ξεπερνά το 50% των πολιτών. Πρόκειται για φανατικούς υποστηρικτές θεωριών συνομωσίας, αλλά και για πολίτες, που δεν έχουν πειστεί για την ασφάλεια των εμβολίων.

Ολοι αυτοί όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη ως προς την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παρασύρουν και όσους το σκέφτονται. Υπάρχουν πολλοί πολίτες, που δεν το έχουν αποφασίσει, ωστόσο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις με την πανδημία και ακούγοντας τις συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις των ειδικών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού για τους ανεμβολίαστους, τείνουν προς τη σωστή επιλογή. Ακόμη, πάντως, δεν έχουν κλείσει τα ραντεβού τους για το εμβόλιο και όσο γίνονται αποδέκτες πληροφοριών χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και θεωριών συνωμοσίας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην κάνουν, τελικά, το εμβόλιο.

Η απόφαση της κυβέρνησης να εμπλέξει στο παιχνίδι τους τοπικούς άρχοντες και τους ιερείς μαρτυρά ότι εξαντλούνται, όσο περνά ο καιρός και δεν χτίζεται το απαιτούμενο τείχος ανοσίας, τα όπλα της πειθούς, είτε με συνεχή ενημέρωση, είτε με παροχή κινήτρων. Ακόμη και τα μέτρα, που τέθηκαν ήδη σε ισχύ και κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη την καθημερινότητα των ανεμβολίαστων πολιτών, δεν δείχνουν να αποδίδουν, σε ό,τι αφορά στη μείωση των ποσοστών των αρνητών των εμβολίων.

Καλούνται, λοιπόν, οι δήμαρχοι και οι ιερείς να παρέμβαίνουν με τρόπους, που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, προκειμένου να πειστούν οι αμετάπειστοι. Πολλές επιλογές, πέραν της ενημέρωσης, δεν έχουν οι τοπικοί άρχοντες, ενώ οι ιερείς πρέπει να λάβουν το «πράσινο φως» από τους τοπικούς ιεράρχες, ώστε να ζητήσουν από το ποίμνιό τους να εμβολιαστεί. Ολα αυτά προϋποθέτουν χρόνο και υπομονή, που ωστόσο δεν υπάρχουν στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία, ως προς τα ημερήσια κρούσματα, διαρκώς επιδεινώνονται και πρέπει να θεωρείται ζήτημα χρόνου η αντίστοιχη επιδείνωση και των υπολοίπων δεικτών, αναφορικά με τις εισαγωγές στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, καθώς και στους θανάτους. Οι, δε, εκτιμήσεις των ειδικών για κλιμάκωση του νέου κύματος της πανδημίας πριν τον Αύγουστο και για 4.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τα τέλη του μήνα κάνουν ακόμη πιο πιεστική την κατάσταση. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση συνεχίζει να κωλυσιεργεί σε μείζονα ζητήματα, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών, των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την εστίαση, τον τουρισμό, καθώς και των εκπαιδευτικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου