Οι εκπαιδευτικοί δίνουν το παράδειγμα για τους εμβολιασμούς

οι-εκπαιδευτικοί-δίνουν-το-παράδειγμ-517828

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ακόμη και τα ποσοστά εμβολιασμών στους υγειονομικούς ξεπερνούν τα μέλη του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας. Το εντυπωσιακό 85%, που έχει φτάσει το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των μελών του Συλλόγου, είναι κοντά στα ποσοστά εμβολιασμού των νοσοκομειακών γιατρών και ενδεχομένως να αποτελεί ένα από τα υψηλότερα στις τάξεις όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά στο σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

Ανάλογα ποσοστά εμβολιασμού αποτελούν αφενός εγγύηση για την ομαλή λειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο, αφετέρου καθιστούν άνευ αντικειμένου τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι δάσκαλοι στη Μαγνησία έκλεισαν τα αφτιά τους στις επικίνδυνες κραυγές των αρνητών των εμβολίων και έπραξαν το αυτονόητο, θωρακίζοντας όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και μεγάλο μέρος της σχολικής κοινότητας.

Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, υπάρχουν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες υψηλό ποσοστό μονίμων καθηγητών έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και κατά συνέπεια έχει θωρακιστεί ενάντια στον κορονοϊό, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Ανάλογες συμπεριφορές αποδεικνύουν το υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης των λειτουργών της εκπαίδευσης, που, υιοθετώντας τις παραινέσεις της επιστημονικής κοινότητας υπέρ της αναγκαιότητας του εμβολιασμού, διασφαλίζουν ότι δεν θα χαθούν και άλλες πολύτιμες διδακτικές ώρες. Γιατί, κακά τα ψέματα, η διά ζώσης διδασκαλία δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την τηλεκπαίδευση. Αρκετές ώρες μαθημάτων έχουν χαθεί από τον Μάρτιο του 2020. Εφόσον, μάλιστα, προχωρήσει ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό και των εφήβων, ο ευαίσθητος τομέας της δημόσιας εκπαίδευσης μπορεί να αφήσει πίσω του οριστικά την περιπέτεια της πανδημίας.

Το εντυπωσιακό ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι καθοριστικό βήμα στη συνολική προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Στη Μαγνησία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίο γίνεται ο εμβολιασμός περιστατικά εκπαιδευτικών, που νόσησαν βαριά, καθώς επίσης και ο χαμός 56χρονου δασκάλου, που πρόσφατα έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, παρ’ ότι δεν αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα. Ο σκληρός αγώνας που έδωσε με τον ιό κράτησε σχεδόν δύο μήνες. Στο τέλος δεν τα κατάφερε, ωστόσο ο χαμός του ανάγκασε αρκετούς συναδέλφους του να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Οι εκπαιδευτικοί με την υπεύθυνη στάση τους δίνουν το παράδειγμα και στέλνουν ηχηρά μηνύματα στο επικίνδυνο κίνημα των αρνητών, που πλέον αρχίζουν και οργανώνονται, προκειμένου να περάσουν σε ακόμη περισσότερους πολίτες τις ακραίες απόψεις τους κατά της δημόσιας υγείας. Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί έκλεισαν τα αφτιά τους σε όλες αυτές τις κραυγές και τις θεωρίες συνωμοσίας και ετοιμάζονται να επιστρέψουν στα σχολεία ασφαλείς. Ζητούν, ωστόσο, να ακολουθήσουν το δικό τους παράδειγμα και οι υπόλοιποι που εργάζονται στο σχολικό περιβάλλον. Από τις καθαρίστριες και τους υπευθύνους των κυλικείων, μέχρι τους φύλακες και τους σχολικούς τροχονόμους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου