Χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών

χάθηκε-πολύτιμος-χρόνος-μέχρι-να-νομο-520445

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η κυβέρνηση, αφού άφησε να περάσουν έξι μήνες, προκειμένου να διευθετηθούν μείζονα υγειονομικά ζητήματα, όπως ο εμβολιασμός των υγειονομικών, αποφάσισε να ενεργοποιηθεί, στέλνοντας τελεσίγραφο στους εργαζόμενους των Νοσοκομείων, των ιδιωτικών δομών υγείας και των δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων. Από τις αρχές του χρόνου, που άρχισε η επιχείρηση «Ελευθερία», επελέγη η τακτική της πειθούς, που όχι μόνο δεν απέφερε αποτελέσματα, αλλά, αντίθετα, όπλισε με ακόμη περισσότερα επιχειρήματα τους αρνητές των εμβολίων και τους έδωσε τη δυνατότητα να διασπείρουν στην κοινότητα, μαζί με τον κορονοϊό, και τις επικίνδυνες απόψεις τους.

Ετσι, φτάσαμε στη διασπορά κρουσμάτων στο Γηροκομείο Βόλου, όπου το ανεμβολίαστο προσωπικό ξεπερνά το 60%, ενώ στο Νοσοκομείο οι τρεις στους δέκα νοσηλευτές δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε νοσηλευτικά ιδρύματα και ευαίσθητες δομές υγείας έπρεπε να είχε νομοθετηθεί από την περασμένη άνοιξη. Οταν, δηλαδή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σκληρός πυρήνας αρνητών των εμβολίων, που δεν επρόκειτο να αλλάξει στάση σε καμία περίπτωση.

Αντί να εξαναγκαστούν να πράξουν το αυτονόητο, επιχειρήθηκε να πειστούν να αλλάξουν γνώμη με την ενημέρωση και τον διάλογο. Αποτέλεσμα ήταν να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να προκύψουν περιπτώσεις διασποράς του κορονοϊού σε κλειστές δομές υγείας, όπως το Γηροκομείο Βόλου. Το ερώτημα που προκύπτει, μετά την ενημέρωση για τα τέσσερα κρούσματα σε ηλικιωμένους, είναι αν θα αναζητηθούν ευθύνες από τη δικαιοσύνη στα πρόσωπα των ανεμβολίαστων εργαζομένων του ιδρύματος, όπως συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις, που παρενέβη η δικαιοσύνη, όταν αποκαλύφθηκαν κραυγαλέες περιπτώσεις αρνητών του εμβολιασμού σε ευαίσθητες υγειονομικές δομές.

Εστω και καθυστερημένα, λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου πρέπει να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, ενώ από τα μέσα Αυγούστου θα τίθεται σε αναστολή εργασίας το προσωπικό των δομών φροντίδας ηλικιωμένων, που δεν θα έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται για τη νομοθέτηση αυτονόητων μέτρων, που έρχονται σε κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς φουντώνει η ανησυχία για το τέταρτο πανδημικό κύμα. Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν να κληθούν να αντιμετωπίσουν από τον Σεπτέμβριο και το ζήτημα των αρνητών των εμβολίων στα Νοσοκομεία και τα Γηροκομεία.

Ηδη το πρόβλημα με τους αρνητές είναι τεράστιο στην κοινωνία. Το κίνημα κατά των εμβολίων θεριεύει μέσω των social media, καθώς ο φανατισμός, η ημιμάθεια και η διαστρέβλωση των επιστημονικών δεδομένων ναρκοθετούν την προσπάθεια οικοδόμησης τείχους ανοσίας μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά και την κοινωνική συνοχή. Καθίσταται, λοιπόν, αναγκαστική η νομοθέτηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, από τη στιγμή που δεν απέδωσε η τακτική της πειθούς. Είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες εργαζομένων του δημοσίου και πιθανότατα και του ιδιωτικού τομέα, μέχρι να κερδίσουμε τη μάχη με την πανδημία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου