Η ώρα των δυσάρεστων αποφάσεων

η-ώρα-των-δυσάρεστων-αποφάσεων-521657

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ανεμβολίαστοι, μεταλλάξεις και χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων, εν μέσω τουριστικής περιόδου, προκαλούν δυσεπίλυτη εξίσωση για την κυβέρνηση, τη στιγμή που καθίστανται εφιαλτικές οι προβλέψεις για εκθετική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών τον Ιούλιο. Οι επιστήμονες μιλούν ξεκάθαρα για τέταρτο κύμα της πανδημίας, μετά και τον σχεδόν τριπλασιασμό του μέσου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, σε μία μόλις εβδομάδα.

Το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα αναμένεται να επικρατήσει μέχρι το τέλος του μήνα. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα πάνω από 2.000. Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, δεν αποκλείεται να αγγίξουν ακόμη και τις 3.500 εντός του Αυγούστου, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ακόμη και για 18.000 κρούσματα τον Οκτώβριο, αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος του καλοκαιριού.

Αυτό που επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εφαρμόζουν αδιάψευστα μοντέλα για την εξέλιξη της πανδημίας, είναι ότι έχουμε ακόμα 1,5 μήνα, ώστε για εμβολιαστούμε όλοι. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει. Για αυτό οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για τον άμεσο εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Το άλλο μας «όπλο» είναι τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας, που προς το παρόν απορρίπτει η κυβέρνηση, ειδικά αν πρόκειται για οριζόντια. Σε κάθε περίπτωση, αν ξεπεράσουμε τα όρια συναγερμού σε ό,τι αφορά στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, θα ληφθούν αυστηρά μέτρα, τα οποία, ακόμα και αν δεν αντέχει η οικονομία, θα τεθούν αναγκαστικά σε ισχύ.

Η φημολογία, που αρχίζει και φουντώνει για νέο lockdown, κάθε άλλο παρά αβάσιμη είναι. Από τη μια οι εκτιμήσεις για περισσότερα από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, από την άλλη η κάμψη των εμβολιασμών, καθιστούν ρεαλιστικό το σενάριο για οριζόντια μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας. Το κυβερνητικό επιτελείο καλείται να διαχειριστεί πολύπλοκη κατάσταση, καθώς προσανατολίζεται στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες και παράλληλα αναζητεί τρόπους, ώστε να εφαρμόσει τα νέα μέτρα στους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Αντιδράσεις εκφράζονται τόσο από τους πολίτες, που επιμένουν στις επιφυλάξεις τους για τα εμβόλια, όσο και από τους καταστηματάρχες της εστίασης, που δεν θέλουν να μετατραπούν σε «χωροφύλακες» των επιχειρήσεών τους. Από την άλλη, υπάρχει ένα 40% του γενικού πληθυσμού, που έχει εμβολιαστεί και προσπαθεί να αφήσει πίσω του τον πολύμηνο εφιάλτη της πανδημίας. Η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων τις τελευταίες ημέρες ανατρέπει την καθημερινότητά τους, καθώς ο φόβος της νέας μετάλλαξης υπερνικά την αίσθηση ασφάλειας, που άρχισαν να αναπτύσσουν μετά τον εμβολιασμό τους. Η ατολμία της κυβέρνησης να λάβει εγκαίρως τις δυσάρεστες αποφάσεις, που επιβάλλονται, και η ανοχή της στους αρνητές και τους «ψεκασμένους» μάς οδηγούν όλους, εμβολιασμένους και μη, με μαθηματική ακρίβεια σε νέες περιπέτειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου