Πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού

πρέπει-να-εντατικοποιηθούν-οι-έλεγχο-524841

Του Γιώργου Λαμπράκη

Οι ατέλειωτες ουρές στη χθεσινή δειγματοληψία του ΕΟΔΥ στην πλατεία Ελευθερίας θύμισαν τις εικόνες, που καταγράφονταν τον περασμένο χειμώνα, στην κορύφωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, όταν οι Βολιώτες έσπευδαν μαζικά να υποβληθούν σε rapid tests κορονοϊού.

Μαζί με την ανησυχία για τη μεταδοτικότητα του ινδικού στελέχους, επέστρεψε η αγωνία των πολιτών για τις επιπτώσεις από το επερχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Η Μαγνησία καταγράφει ήδη τα πρώτα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, που, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα έχει κυριαρχήσει στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες.

Η εικόνα του νομού, από πλευράς επιδημιολογικών δεδομένων, δεν είναι καλή. Η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα προκαλεί ανησυχία και η συρροή κρουσμάτων σε χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου καταδεικνύει ότι ο ιός δεν εξαφανίστηκε, επειδή βρισκόμαστε στο καλοκαίρι ή γιατί έχει εμβολιαστεί το 35% του πληθυσμού.

Οσο δεν τηρούνται τα μέτρα για τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις, η εξάπλωση του κορονοϊού θα είναι ευρεία και ταχύτατη. Οσο δεν εφαρμόζονται οι απαγορεύσεις για τον αριθμό των θαμώνων στα κέντρα διασκέδασης και καταστρατηγούνται οι περιορισμοί για τους όρθιους πελάτες, τα κρούσματα θα αυξάνονται, από τη στιγμή, μάλιστα, που η συντριπτική πλειονότητα των νέων δεν έχει εμβολιαστεί.

Εχει μεγάλη σημασία η αστυνόμευση των χώρων διασκέδασης, όπου αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά με τα κορονοπάρτι. Αν αντιληφθούν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τη σοβαρότητα της κατάστασης και διαπιστώσουν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται επί ποδός και είναι έτοιμοι να κατεβάσουν τα ρολά των επιχειρήσεών τους, καθώς και να τους επιβάλλουν τα εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα, που προβλέπει ο νόμος, οι πιθανότητες να συνεχιστεί το σημερινό σκηνικό ασυδοσίας και προκλητικής παραβίασης της ισχύουσας νομοθεσίας μειώνονται σημαντικά.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, με δεδομένη τη συμβολή των χώρων διασκέδασης στη διασπορά του κορονοϊού. Από τη στιγμή που τα ποσοστά εμβολιασμού στις νεαρές ηλικίες είναι εξαιρετικά χαμηλά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποτραπεί ο διαφαινόμενος κίνδυνος. Είναι καλοκαίρι και η νεολαία, που πιέστηκε ιδιαίτερα τους προηγούμενους μήνες, δεν μπορεί να περιορίζεται σε τέσσερις τοίχους. Και θα διασκεδάσει και θα πάει διακοπές. Εφόσον όμως όλες αυτές οι δραστηριότητες γίνονται χωρίς εμβολιαστική κάλυψη, πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους, όπου διασκεδάζουν οι νέοι.

Τα πρόστιμα σε κέντρα διασκέδασης άρχισαν να πέφτουν βροχή τις τελευταίες ημέρες, ενώ και οι συλλήψεις υπευθύνων νυχτερινών καταστημάτων είναι σχεδόν καθημερινές. Προφανώς, είναι αδύνατο να αναχαιτίσουν οι αστυνομικοί έλεγχοι τον ρυθμό εξάπλωσης του μεταλλαγμένου στελέχους της πανδημίας. Για αυτό είναι μείζονος σημασίας να αντιληφθούν οι πολίτες, όλων των ηλικιών, ότι αν συνεχιστούν οι συμπεριφορές των τελευταίων ημερών, το τέταρτο πανδημικό κύμα θα μετατραπεί σε ορμητικό τσουνάμι, το οποίο θα παρασύρει το σύστημα υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου