Ο φόβος των υγειονομικών και οι ευθύνες των ανεμβολίαστων

ο-φόβος-των-υγειονομικών-και-οι-ευθύνε-526892

Του Γιώργου Λαμπράκη

Στο Νοσοκομείο Βόλου καταγράφηκε χθες ο μικρότερος αριθμός νοσηλευόμενων με κορονοϊό από την 1η Νοεμβρίου του 2020, από την ημέρα δηλαδή που δημιουργήθηκαν οι κλινικές covid – 19. Ωστόσο, τα χαμόγελα των γιατρών και των νοσηλευτών, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, δεν μπορούν να κρατήσουν για πολύ. Οι υγειονομικοί δεν μπορούν να εφησυχάζουν, καθώς η απειλή του τέταρτου πανδημικού κύματος γίνεται ολοένα και πιο ορατή.

Ο ρυθμός μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, που αυξάνει ραγδαία τον αριθμό των ημερήσιων νέων μολύνσεων, και το «φρενάρισμα» των εμβολιασμών προκαλούν έντονη ανησυχία στο ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό της πρώτης γραμμής, γιατί το σύστημα υγείας θα πιεστεί ξανά, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις των ειδικών για αυξημένο αριθμό εισαγωγών στα Νοσοκομεία και διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθεί η επιστημονική εκτίμηση ότι θα μολυνθούν από την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ιδιαίτερα δύσκολο φθινόπωρο και ακόμη χειρότερο χειμώνα, με δεδομένη την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα».

Η επιστημονική κοινότητα δεν σταματά να επισημαίνει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Οι γιατροί των Νοσοκομείων καλούν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο και να θωρακίσουν τον οργανισμό τους έναντι της πανδημίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους αρνητές και όσους δεν έχουν πειστεί ούτε για τη σημασία, ούτε για την ασφάλεια των εμβολίων.

Αν το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των ενηλίκων φτάσει στο 80% και αν οι νεαρές ηλικίες σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, η εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης θα σταματήσει. Μαζί της θα σταματήσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, που είναι θέμα χρόνου να οδηγήσει σε αύξηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Είναι θέμα χρόνου να αυξηθούν οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί από τις επιπλοκές του κορονοϊού, αν συνεχιστούν να καταγράφονται καθημερινά πάνω από 1.000 και 1.500 κρούσματα.

Αντέχει το σύστημα υγείας νέο πανδημικό κύμα; Στο ερώτημα πρέπει να απαντήσουν οι αρνητές των εμβολίων και όσοι λειτουργούν στην καθημερινότητά τους σαν να μην υπάρχει ο κορονοϊός. Οσοι επιχειρηματολογούν από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσω των social media κατά του εμβολιασμού, όσοι συνωστίζονται στα κέντρα διασκέδασης και λειτουργούν υπέρ της εξάπλωσης της νόσου, όσοι αφήνουν για αργότερα τα ραντεβού εμβολιασμού, όσοι είχαν την ευθύνη να τους μεταπείσουν και απέτυχαν παταγωδώς να το καταφέρουν.

Οι ευθύνες είναι συλλογικές, ωστόσο οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, είτε είναι γιατροί, είτε νοσηλευτές, θα υποστούν και πάλι τις συνέπειες της μη επίτευξης του στόχου για την οικοδόμηση του απαιτούμενου τείχους ανοσίας. Μαζί τους και οι ασθενείς, που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, καθώς, ενώ είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και να αποφύγουν τη βαριά νόσηση, προτίμησαν την αδιαφορία και την κριτική κατά των εμβολίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου